Persoanele care au lucrat la fostele Cooperative Agricole de Producție (CAP), la fermele de animale au muncit efectiv la cîmp au fost încadrați în sistemul public de pensii. În acest fel, ei nu mai sînt o categorie aparte de pensionari, cum erau considerați pînă la intrarea în vigoare a noii legi a pensiei, ci pensionari de stat. „Lor li s-a creat posibilitatea să beneficieze de recorelări și indexări pe același picior de egalitate cu cei de la stat și nu ca înainte, cînd reprezentau un capitol separat”, ne-a declarat Mariana Dumitriu.
În baza vechii legi, pensionarii din județ proveniți din agricultură, care aveau o pensie în jurul sumei de 300.000 de lei puteau fi numărați pe degete. De la 1 aprilie 2001, beneficiînd de recorelări și indexări, pensia medie a unui fost CAP-ist ajunge la 800.000 de lei. Persoanele care intenționează să iasă la pensie și aduc dovada vechimii din sectorul agricol sînt pensionate la fel ca și persoanele din alte sectoare de activitate. Venitul realizat de-a lungul timpului în sectorul agricol se consideră vechime în muncă. Această categorie de pensionari care au muncit la fostele CAP pe perioade determinate de timp vor putea beneficia de perioada lucrată în stabilirea cuantumului pensiei. „Calcul pensiei pentru pensionarii din agricultură se făcea pe baza situației timpului util, prin luarea în considerare a normelor prestate la CAP. Dar nu toate persoanele au fost luate în calcul, pentru că fie s-au mutat din localitate, fie s-au căsătorit. Sînt persoane care au lucrat vreme de cinci ani la CAP și perioada nu a fost luată în considerare, pentru că s-au mutat cu serviciul la stat”, a spus Mariana Dumitriu. Aceste persoane pot solicita la Casa de Pensii, pe baza unei adeverințe eliberate de primărie care să ateste perioada lucrată la fostul CAP, luarea în calcul la cuantumul pensiei, a perioadei respective.
La CJP Bacău au fost depuse în doar cîteva săptămîni peste două sute de solicitări, dar numărul acestor pesoane, nedreptățite de vechea legislație, este cu mult mai mare.
Majoritatea pensionarilor proveniți din agricultură a preferat să adune pensia de la CAP cu cea de la stat, în cazul în care a avut, și-a adunat vechimea în muncă și a cerut recalcularea pensiei, rezultînd una mai avantajoasă.
Lasă un răspuns