• comisarul șef Vasile Vrabie va fi avansat la gradul de chestor • 43 de ofițeri și 131 de subofițeri vor fi avansați în grad la termen, doi ofițeri și cinci agenți înainte de termen, iar un ofițer și un agent vor primi titlul de „Polițist de Onoare” • în acest an nu se vor oferi recompense bănești
Pentru polițiștii din întreaga țară, mîine este zi de sărbătoare. Cu
prilejul „Zilei Poliției”, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție
Bacău va avea loc o ședință festivă, în timpul căreia vor fi anunțate avansările în grad. Evenimentul din acest an îl reprezintă avansarea în grad a comisarului șef Vasile Vrabie, care, printr-un ordin al ministrului Administrației și Internelor, Ioan Rus, va primi gradul de chestor. Cu același prilej, 131 de agenți și 43 de ofițeri vor fi avansați în grad la termen, doi ofițeri și cinci agenți înainte de termen, un ofițer și un agent vor primi titlul de „Polițist de Onoare”, iar alți patru polițiști vor primi diplome pentru rezultatele deosebite înregistrate în ultimul an. „Poliții de Onoare” ai anului 2003 au fost desemnați comisarul șef Emil Moroșanu, adjunctul șefului Poliției Onești, și agentul șef Vasile Viorel Codreanu, șeful postului de poliție al comunei Ghimeș Făget.
Ca recunoaștere a activității lor, vor fi recompensați cu diplome comisarul șef Ioan Ionel Rusu, prim adjunct al șefului IJP Bacău, comisarul șef Costache Nuțu, șeful Poliției Moinești, agentul șef principal Aprofiroaiei Constantin de la Serviciul Cercetări penale și agentul șef adjunct Eugen Adrian Rusu, de la Serviciul de Supraveghere Operativă. Polițiștii care au fost avansați înainte de termen, tot pentru rezultate deosebite, sînt inspectorul Adrian Claudiu Tuluc de la Serviciul de Supraveghere Operativă, subinspectorul Mihai Blăgoi, de la Formațiunea de Investigare a Fraudelor Moinești, agentul șef Gheorghe Ciorteanu, Biroul Poliției Rutiere Bacău, agentul șef Viorel Codreanu, Ghimeș, agentul șef Radu Vasile, Biroul de Investigații Criminale Onești, agentul șef Mihai Solomon, Serviciul de Ordine Publică, și agentul Lucian Sofica, de la Secția 2. Conducerea IJP Bacău nu i-a uitat nici pe doi dintre foștii colegi, colonelul (r) Năstase Ghirău și colonelul (r) Aurel Tistuian, care vor primi diplome pentru „contribuția adusă la promovarea Poliției Române”, după cum ne-a declarat subcomisarul Carmen Șova, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Județean de Poliție Bacău.
Continuă procesele de demilitarizare a poliției
De mai bine de doi ani, poliția trece printr-un amplu proces de restructurare. Demilitarizarea celor peste 60.000 de cadre M.I. a avut ca prim efect nu numai schimbarea gradelor militare cu noile grade profesionale, folosite înainte de 1940. Astfel, subofițerii au devenit agenți, sublocotenenții au devenit subinspectori, locotenenții – inspectori, căpitanii – inspectori principali, maiorii – subcomisari, locotenent-coloneii – comisari, coloneii – comisari-șefi, iar generalii – chestori. Un alt pas în noua organizare a poliției l-a reprezentat adoptarea Codului Deontologic, potrivit căruia polițiștii pot fi recompensați pentru orele de muncă prestate, dar nu pot participa la greve, mitinguri sau demonstrații. În schimb, ei pot constitui asociații cu caracter profesional, științific, umanitar sau sportiv. Interesele polițiștilor pot fi promovate prin Corpul Național al Polițiștilor, ca persoană juridică de drept privat. Reglementările stricte, prevăzute de noua Lege a Poliției, sînt dublate de acordarea unor puteri și drepturi sporite. În cazuri de legitimă apărare, polițiștii pot trage fără somație, dacă sînt atacați prin surprindere, iar armele de foc le pot folosi fără foc de avertisment, după somație. Dacă polițistul a ucis suspectul pentru a salva viața altor persoane, nu este învinuit de omor. Polițiștii sub acoperire și informatorii sînt folosiți sub protecție deplină pentru culegerea de informații în vederea obținerii de probe în procesul penal. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns