• băcăuanii nu se lasă păcăliți de promisiunile guvernanților • la casieriile asociațiilor din oraș se înregistrează aceleași încasări ca și pînă acum • în plus, facturile sînt prea mari pentru a fi acoperite din veniturile realizate într-o singură lună • perspectiva de a plăti penalități îi lasă reci pe locatarii cu datorii
Ordonanța de Guvern privind reducerea facturilor la întreținere nu a adus la casieriile asociațiilor de locatari și de proprietari din oraș mai mulți băcăuani decît pînă acum, doar aceiași locatari conștiincioși trecînd pragul asociațiilor. Chiar dacă una dintre prevederile actului normativ emis săptămîna trecută stipulează reduceri de zece la sută pentru beneficiarii care achită notele de plată în termen de 15 zile de la data emiterii facturii de către furnizor, foarte puțini proprietari au fost atrași de această ofertă. Nici perspectiva de a plăti penalități inclusiv pentru datoriile mai vechi nu i-a determinat pe oameni să ia cu asalt casieriile asociațiilor. Potrivit reprezentanților asociațiilor din oraș, principalul motiv pentru care băcăuanii nu achită facturile în termenul de 15 zile stabilit recent de Executiv îl reprezintă costurile foarte mari ale întreținerii din luna decembrie. În ciuda promisiunilor Guvernului, factura la întreținere din ultima lună a anului 2002 trebuie achitată integral, urmînd ca schimbarea modului de calcul pentru utilitățile termice să fie aplicată retroactiv în februarie. Abia atunci costul căldurii va fi calculat în raport cu prețul mediu pentru metru pătrat realizat la blocurile care au montate gigacalorimetre. Tot atunci vor fi făcute și rearanjările în fișele proprietarilor care locuiesc în blocurile necontorizate de administratorii asociațiilor la care sînt arondați și abia în februarie oamenii nu vor mai resimți atît de acut povara întreținerii. „La noi în asociație sînt foarte mulți pensionari ale căror venituri nu depășesc un milion și jumătate sau două milioane, în cel mai bun caz. Chiar dacă ar vrea, oamenii nu ar avea de unde să plătească toată factura la întreținere. Ca să aibă din ce să trăiască în restul lunii, pînă la următoarea pensie, mulți preferă să dea cîte 500.000 de lei sau în cel mai bun caz un milion”, ne-a declarat Tania Stan, administratorul Asociației de proprietari 15, din zona 9 Mai.
Situația este aproximativ silimară și în zona Milcov, unde locuiesc foarte mulți șomeri sau pensionari, ori salariați ale căror venituri sînt destul de mici. „Foarte mulți locatari de la noi din asociație au depuse cereri pentru subvenție și, pînă la aprobarea solicitărilor, oamenii preferă să aștepte. Acelea sînt singurele avantaje pe care locatarii au certitudinea că le vor primi. Nu putem trece cu vederea nici peste facturile lunii trecute, care cu greu pot fi acoperite de veniturile realizate într-o singură lună”, afirmă Maria Moroșanu, administratorul Asociației de proprietari 30.
Un alt motiv pentru care oamenii nu se grăbesc să achite facturile îl reprezintă neîncrederea în promisiunile guvernanților. Deși decizia privind reducerea costurilor la încălzire și apă caldă a fost adoptată săptămîna trecută, modul de aplicare reprezintă, încă, o mare enigmă atît pentru cetățenii de rînd, cît și pentru furnizori și administratori. „S-a dat acea dispoziție, însă pînă nu văd factura nu cred nimic. Credeți că nu tot noi vom plăti pierderile ? De ce să mă grăbesc să plătesc, dacă ei continuă să ne fure pe față”, ne-a declarat Mihai Gavril. „Luna asta am plătit 45 de mii de lei pentru un metru pătrat. Cine îmi garantează că în ianuarie consumul la un bloc care are montate gigacalorimetre nu va fi 35.000 – 40.000 de mii de lei. Care-i marea reducere?” – întreba retoric și Maria Cojocaru, o femeie care locuiește în zona Mioriței. Cît privește perspectivele de a plăti penalizări de întîrziere, oamenii spun că indiferent ce amenințări s-ar face asupra lor, facturile imense reprezintă o povară mult prea greu de dus în spate pentru a se mai putea gîndi și la alte probleme.
Administratorii asociațiilor sînt de părere că, pînă la stabilirea exactă a modului de aplicare a hotărîrii, la asociații se vor prezenta tot proprietarii care veneau și pînă acum să-și achite facturile, fără nici o legătură cu promisiunile deocamdată nematerializate ale guvernanților. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns