Oameni înghesuiți ca sardelele, bănci devenite neîncăpătoare pentru mulțimea adunată în sală, aer închis și gălăgie provocată de discuțiile aprinse între deponenți. Aceasta era ieri atmosfera din sala de ședințe nr.3 a Tribunalului Bacău, unde s-a judecat un nou termen în dosarul „Cooperativa de Credit Banca Minerva”. Mulți pensionari, obosiți și parcă lipsiți de speranță. Unii dintre ei au venit de la ora 8 și au deja mai bine de cinci ore de așteptare. Ce-i drept, termenul a fost anunțat pentru ședința de la ora 13, însă mulți nu au știut unde să întrebe despre ora de începere a procesului. Zeci de deponenți au stat în picioare, pe culoarul dintre cele două rînduri de bănci, iar unii au preferat să rămînă pe hol și să se intereseze din cînd în cînd de ce se mai întîmplă.
Creditorii de la Minerva sînt nemulțumiți de lichidator
Peste o sută de deponenți la Cooperativa de Credit Banca Minerva au participat, ieri, la un nou termen în procesul de faliment al cooperativei, acțiune în urma căreia speră să își recupereze sumele depuse. Valoarea totală este de 11 miliarde, acțiunea de lichidare fiind realizată de societatea Sierra Quadrant. Reprezentanții deponenților, majoritatea pensionari, s-au arătat nemulțumiți de ritmul în care se recuperează banii, dar și de modul în care acționează lichidatorul. Vasile Matanie, reprezentant al Comitetului Creditorilor, a făcut mai multe acuzații la adresa lichidatorului: „După treisprezece luni de la investirea lichidatorului nu s-a realizat mare lucru. Lichidatorul a încasat 633 de milioane de lei pentru a recupera 430 de milioane. Ce eficiență este asta? Pînă la 31 decembrie 2002, din 452 de milioane intrate în cont au cheltuit 182,7 milioane. Numai cu salariile au cheltuit 129 milioane de lei”. Acuzațiile aduse de reprezentanții deponenților nu au fost însă suficient de coerente, președinta completului de judecată fiind nevoită să întrebe de mai multe ori ce doresc deponenții. „Banii noștri! Sîntem două mii de păgubiți”, venea răspunsul din sala arhiplină. „De doi ani ne judecăm și nu au adus nici un inculpat. Asta-i sfidare!”. Președintele completului a trebuit să le amintească celor prezenți că atribuțiile lichidatorului nu au legătură cu alte cereri. „Să ne autorizeze instanța să introducem noi acțiune pentru a ne recupera banii”, a sunat altă propunere a Comitetului Creditorilor. Judecătoarea s-a arătat de acord, cu condiția prezentării unui proiect concret de acțiune. Tot în ședința de ieri a fost aprobată o schimbare în componența Comitetului Creditorilor. Ion Faghian s-a retras și a fost înlocuit cu Felicia Leonte. Virgil Popa, membru al aceluiași comitet, a depus o cerere pentru recuzarea lichidatorului, în care se menționează că acesta „nu s-a ocupat de identificarea ilegalităților și nu a promovat acțiuni în justiție pentru pedepsirea autorilor prăbușirii cooperativei. Sîntem total nemulțumiți de modul în care sînt recuperați banii și de felul cum își îndeplinește lichidatorul obligațiile legale”.
Lichidatorul susține că acționează conform legii
Florin Dragomir, administrator la Sierra Quadrant, a precizat că „în 2002, de la deschiderea procedurii s-au cheltuit 221 de milioane de lei și am redus cheltuielile. Cheltuielile fixe cu chiria au ajuns la un milion și jumătate de lei pe lună. Noi avem în curs de desfășurare peste douăzeci de lichidări, iar cea mai mare parte a resurselor o alocăm Cooperativei Minerva, pentru că este vorba de persoane fizice”. Este greu de crezut că acțiunea de lichidare va avea rezultatul pe care și-l doresc deponenți, ținînd cont de faptul că din suma totală de 11 miliarde s-au recuperat pînă acum șapte sute de milioane de lei, mai ales că o mare parte din bani au fost depuși de cooperativă la FNI, iar acesta se află în situația cunoscută. „Oamenii sînt supărați pentru că nu își recuperează banii și, necunoscînd legea, cer rapiditate și amestecă sarcinile noastre cu cele ale procurorilor, polițiștilor și judecătorilor. Ei doresc un om pe care să îl arate cu degetul, să fie vinovat și să i se ia banii. Etapa cea mai grea în acțiunea noastră, înaintarea dosarelor în instanță, a trecut. Estimez că dosarele vor fi soluționate într-un an”. Chiar dacă lichidatorul va recupera sume de la debitori și își va încheia misiunea într-un termen relativ scurt, este probabil ca numai o mică parte a prejudiciului să fie recuperată.
Urmează o vară fierbinte, dar fără multe speranțe
Instanța a stabilit următorul termen pentru data de 23 iunie, fapt care i-a nemulțumit pe cei mai mulți dintre cei prezenți în sală, care au vociferat, solicitînd un termen mai apropiat. Din păcate, cazul Minerva „promite” să îi mai pună pe drumuri mult și bine pe cei care au depus sume, de la cîteva sute de mii de lei pînă la sute de milioane, iar posibilitatea recuperării banilor nu prea se întrezărește. Faptul este trist, iar oamenii au dreptate să fie furioși și să ceară pedepsirea vinovaților. Faptul că nu se cunosc clar responsabilii de această situație precum și frustrarea cauzată de pagubă face ca unii dintre deponenți să acuze lichidatorul sau instanța pentru fiecare decizie luată, lucru care nu are ca rezultat decît tensionarea inutilă a unei situații și așa explozive. (Codrin POP)
Lasă un răspuns