• la Fiscul băcăuan sînt înregistrate doar 2.264 de contracte de închiriere • numărul celor care locuiesc fără forme legale în oraș depășește 5.000 • avînd în vedere numărul mic de contracte, nu se știe unde locuiesc o parte din cei 1.430 de flotanți declarați
Conform datelor oficiale, în Bacău doar 2.264 de apartamente cu destinația de locuințe sînt închiriate oficial. Deși cifrele arată o creștere de aproape trei ori a numărului apartamentelor închiriate, informația pare să nu reflecte realitatea, cu atît mai mult cu cît Bacăul este centru universitar și mulți dintre studenți nu locuiesc în cămine. De asemenea, municipiul are 50.000 de apartamente aferente unui număr de 2.000 de blocuri cu patru sau mai multe etaje. Cum, în general, în fiecare scară de bloc există cel puțin un apartament închiriat, rezultă că Bacăul este fruntaș și la acest tip de evaziune fiscală.
Un alt indicator ar fi numărul așa-zișilor flotanți, care este de 1.430 de persoane cu mutație în Bacău. Cifra nu reflectă întocmai cifra celor provenind din alte localități. Subcomisar Carmen Hudiță, șeful Biroului Evidența Populației, estimează că în municipiu locuiesc fără forme legale de trei ori mai multe persoane venite din alte localități decît numărul flotanților declarați. Cum mare parte dintre acești oameni nu locuiesc la rude și nici la hotel, înseamnă că proporțiile evaziunii sînt apreciabile. Încălcarea legislației privind veniturile din închirieri este la îndemîna oricui, mai ales că verificările sînt foarte greu de făcut și, oricum, pînă acum nimeni nu pare să-și fi propus să alerge după acești evazioniști. Totuși, amenzile ar fi de la 100.000 de lei pînă la 300.000 de lei. Sumele sînt foarte mici, deoarece cuantumurile amenzilor au fost stabilite în 1994, prin Legea 87 privind evaziunea fiscală, și de atunci nu au mai fost reactualizate. Cele 2.264 de contracte de închiriere înregistrate la Fisc par să provină cu precădere de la proprietarii care și-au închiriat locuințele către angajații unor firme mari. Aceste societăți nu-și pot trece la capitolul cheltuieli aceste chirii (care ajung și la 500 de dolari pe lună) decît pe baza unor contracte legal încheiate și înregistrate la Finanțe. Singurele amenzi mai acătării le poate da Poliția celor care locuiesc fără forme legale. Cuantumul amenzilor a crescut de zece ori de la începutul acestui an pînă la 500.000 de lei, după cum informează subcomisarul Carmen Hudiță.
Impozitele se plătesc anticipat, în rate trimestriale
Conform Ordonanței nr.7/2001 privind impozitul pe venitul global, veniturile în bani și/sau în natură, provenind din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile, obținute de proprietar sau alt deținător legal, reprezintă venituri din cedarea folosinței bunurilor. Aceste venituri se stabilesc prin contracte încheiate între părți, în formă scrisă și înregistrate la Administrația Financiară, în maximum 15 zile de la data încheierii acestora. Venitul brut anual se stabilește pe baza chiriei prevăzute în contracte, indiferent de momentul plății. Venitul net se determină prin scăderea unei cote de 50 la sută din venitul brut, reprezentînd cheltuieli deductibile. Contribuabilii care realizează venituri din închirierea locuințelor sînt obligați să efectueze în cursul anului plăți anticipate, cu titlu de impozit, în baza deciziei de impunere emise de organul fiscal competent. Se ia ca bază de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat în anul precedent, după caz. Plățile anticipate pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor sînt stabilite tot de funcționarii de la Administrația Financiară. În cazul în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, determinarea venitului anual estimat se face pe baza cursului de schimb comunicat de BNR în ziua precedentă impunerii. Plățile anticipate trebuie făcute în patru rate egale, pînă la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Pentru un venit anual impozabil de pînă la 23 de milioane de lei, se datorează statului un impozit de 18%. Pentru veniturile anuale cuprinse între 23 și 58,8 milioane de lei, impozitul va fi de 4.014.000 lei, plus o cotă de 23% pentru ceea ce depășește suma de 23 de milioane. Cei care încasează venituri cuprinse între 93.400.001 lei și 130.500.00 lei vor fi impozitați cu 22.062.000 milioane, plus 34% pentru ceea ce depășește suma de 93,4 milioane. Veniturile anuale de peste 130.500.00 de lei se impozitează cu 34.676.000 lei, la care se adaugă 40% pentru ceea ce depășește baremul.
Veniturile anuale impozabile se obțin prin scăderea a 50 de procente din totalul chiriei încasate. De asemenea, acest impozit este unul final, care nu se globalizează, deci veniturile din chirii nu mai trebuie trecute în declarațiile anuale de venit. (Florin CRĂCIUN, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns