Nemulțumirea proprietarilor de pădure din comuna Zemeș, care nu pot intra în posesia terenurilor forestiere, pare a atinge din nou cote înalte, ce riscă să se transforme într-o stare tensionată similară cu aceea de la începutul lunii octombrie. De atunci, lucrurile s-au liniștit, în baza promisiunilor primite de la factorii competenți cum că se va găsi o cale de soluționare a problemei. „Ni s-a spus că într-o lună de zile situația se va clarifica. Dar termenul a trecut și tot sîntem amînați. Personal am mers de mai multe ori la primar, care mi-a vorbit urît și mi-a spus că va dura mult timp pînă se va efectua retrocedarea. Așa că rămînem proprietari de pădure doar pe hîrtie, fără a avea o bucată de lemn, astfel că înghețăm în cas”, spune afirmă Dumitru Mariș, unul dintre cei nemulțumiți. La Zemeș au fost formulate 629 de cereri de retrocedare, totalizînd 2100 hectare de pădure. Dintre acestea, doar în 286 de cazuri s-au completat dosare, fiind vorba de situațiile în care există acte doveditoare de proprietate, restul petenților încercînd să-și obțină suprafețele de pădure pe baza reconstituirii cu martori.
„Ocolul Silvic Moinești a efectuat restituirea pădurilor în zece dintre cele 11 comune ce îi sînt arondate. Singurul loc unde nu am putut face acest lucru este Zemeș. Aici există un context mai aparte. Suprafețele forestiere ale celor cu acte doveditoare de posesie se intercalează cu cele pentru care proprietarii își revendică pădurile pe baza reconstituirii cu martori. Acest ultim caz nu este prevăzut în Legea 1/2000. Soluția este comasarea pădurilor celor cu acte într-o singură zonă și punerea în posesie a acestora. Însă respectivii refuză categoric această variantă, dorind să primească pădurea acolo unde o au”, a explicat Andrei Coțoveanu, șeful Ocolului Silvic Moinești.
La primăria Zemeș, același punct de vedere este susținut și de primarul Nicolae Dîrlău. În plus, el mai adaugă că o altă rezolvare ar fi modificarea de către Parlament a Legii 1/2000, în scopul punerii în posesie cu păduri și a celor care le revendică dar nu au acte doveditoare. „Să știți că și eu am dreptul la zece hectare de pădure, dar, deocamdată, nu le pot obține. Vreau să se înțeleagă că, din partea mea, nu este rea voință”, a spus primarul Dîrlău. În majoritatea cazurilor, locurile unde oamenii au păduri sînt continuate de fînețuri pe care deja le-au primit în proprietate. Astfel că ei nu sînt de acord să primească terenul forestier în altă parte. În concluzie, nu le-ar rămîne decît să aștepte o eventuală modificare legislativă pentru rezolvarea problemei. Un atare context implică un termen de așteptare pe care nimeni nu îl poate estima cît va fi și nu există nici o certitudine că va fi făcută o modificare a cadrului legislativ. Proprietarii de păduri din Zemeș sînt deciși să reînceapă formele de protest, de data aceasta într-un cadru mai amplu, atît în comună, dar și prin pichetarea Prefecturii Bacău. (Mihai VIERIU)
Lasă un răspuns