Prețul grîului mulțumește pe toată lumea
• cu toate acestea, oferta de pe piață este prea mică, iar în silozuri se află maxim 9.000 de tone
După ce ani la rîndul prețul grîului a fost subiect de aprigă controversă în triunghiul producător-cumpărător-Guvern, se pare că vara și toamna lui 2002 vor fi liniștite, din acest punct de vedere. Lucrurile stau bine și datorită faptului că Executivul nu a mai găsit de cuviință să stabilească un preț de achiziție, cum a făcut anul trecut, și a lăsat piața să se desfășoare liber, conform legii firești a cererii și ofertei. Ba chiar, statul acordă o subvenție de 400 de lei pentru fiecare kilogram de grîu vîndut pe piață. În plus, se asigură gratuitatea însilozării și aducerii la STAS a producției de anul acesta.
Producția e bună, dar a scăzut suprafața cultivată
În județul Bacău, grîul a fost recoltat în proporție de 81 la sută de pe 20.500 de hectare cultivate. De pe cele 16.621 de hectare la care s-a terminat recoltatul s-a obținut o producție de peste 49.000 de tone, în medie 2.950 de tone la hectar. Lucrurile stau mai bine decît anul trecut, cînd producția medie a fost de numai 2.893 de kg/ha, numai că a scăzut suprafața cultivată, de la 21.126, în 2001, la 20.500 anul acesta. Explicația este simplă și este dată de neîncrederea proprietarilor de terenuri în a susține această cultură, deoarece anii trecuți banii obținuți pe producția de grîu (maximum 2.700 de lei/kg) au fost neîndestulători. Ca urmare, ei s-au orientat spre alte culturi, mai bănoase.
Laurențiu Baciu, administratorul societății agricole Romagria, a cultivat pentru anul acesta peste 1.000 de hectare cu grîu. El afirmă că, deși au fost condiții vitrege, este mulțumit de recolta pe care a obținut-o, dar cifra preferă să o treacă sub tăcere (lucru de înțeles și pe care-l fac toți producătorii). Prețul oferit de cei mai mari cumpărători din Bacău (Agricola Internațional și Pambac) este de 3.100 de lei pe kilogramul de grîu. Ca om de afaceri, Laurențiu Baciu recunoaște că „niciodată nu putem fi mulțumiți”, dar prețul de anul acesta i se pare rezonabil, în condițiile în care a cheltuit pentru producerea unui kilogram circa 2.600 de lei. Mai ales că, la suma oferită de cumpărători, de 3.100 de lei/kg, se adaugă și primele de la stat de 400 de lei/kg.
Prețul e bun, dar oferta e limitată
Se pare că, față de anii trecuți, marii prelucrători de grîu nu au avut a se tocmi prea mult la prețul de achiziție, care anul acesta mulțumește cam pe toată lumea. După ce în 2001 a cumpărat grîul cu 2.700-2.800 de lei/kg, în funcție de distanța de la care a fost transportat, Pambac achiziționează această materie primă cu 3.100 de de lei/kg. Președintele celei mai mari întreprinderi de produse de panificație din județ, Răducan Ion, spune însă că, dacă la preț nu sînt mari probleme, persistă sărăcia ofertei, ca și în anii trecuți. El spune că Pambac prelucrează anual 100.000 de tone și „oferta este cea mai săracă din istoria României”. El nu crede în „poveștile guvernamentale” cum că în silozuri ar fi, la nivel național, peste 3,5 milioane de tone. Chiar și grîul existent nu este scos pe piață de producători sau de angrosiști. „Deocamdată se rețin foarte mult cei care au grîu de vînzare. Ei se roagă la Dumnezeu să crească prețul, pentru a-și mări profiturile”, crede Răducan Ion. El spune că singurele cantități sigure aflate în silozurile Comcereal și Cerealcom nu depășesc 9.000 de tone, cantitate insuficientă pentru Pambac. În aceste condiții, ca și anii trecuți, firma va trebui să caute grîu în altă parte.
În piețele și tîrgurile din județul Bacău, țăranii vînd kilogramul de grîu cu 3.400-3.500 de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns