Un număr de 123 de percheziții au loc miercuri dimineață în jumătate din județele țării, inclusiv în Bacău și în Capitală, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat. Persoanele sunt suspectate că au șantajat o companie pentru a o elimina de pe piața jocurilor de noroc și, prin violență, au împiedicat clienții să își ridice câștigurile.
În urma perchezițiior vor fi duse la audieri 40 de persoane.
Comunicatul integral transmis de Poliția Română:
În această dimineață, 23 noiembrie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală pun în aplicare 123 de mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice, în municipiul București și judeţele Prahova, Brașov, Iași, Suceava, Botoșani, Tulcea, Constanța, Cluj, Timiș, Vrancea, Buzău, Bihor, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Bacău, Mureș și Sălaj, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violențe, distrugere și favorizarea făptuitorului.
În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2018, ar fi fost constituit, la nivel național, un grup infracțional organizat care a avut ca scop comiterea, în principal, a unor infracțiuni de șantaj, având ca obiect domeniul jocurilor de noroc.
Membrii grupului, prin aplicarea a diferite forme de șantaj reprezentanților unor societăți comerciale, ar fi urmărit eliminarea concurenței în acest domeniu.
De asemenea, prin folosirea unor metode similare și întrebuințarea de acte de violență, aceștia ar fi împiedicat anumiți clienți, care realizau câștiguri însemnate, să intre în posesia acestora.
Totodată, ar fi interzis clienților care generau probleme să revină în sălile de jocuri, ce erau controlate de membrii grupului infracțional organizat și ar fi recuperat de la aceștia prejudiciile aduse bunurilor din localuri.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, 40 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.
Acțiunea beneficiază de sprijinul Direcției de Investigații Criminale și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române precum și al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și serviciilor de investigații criminale din București și județele în care se efectuează percheziții.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.
La acțiune participă luptători din cadrul S.I.A.S. – I.G.P.R. și forțele Jandarmeriei Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Lasă un răspuns