• la fiecare pană de curent care se abate asupra Spitalului Județean, sălile de operație se luminează doar după ce singurul electrician din tură ajunge să pornească la cheie generatorul electric, vechi de 30 de ani • pentru ca avariile la rețeaua de curent să nu pună nici măcar o secundă în pericol viața pacienților aflați sub anestezie, în spital trebuie montate generatoare automate
O simplă pană de curent care ar lovi centrul orașului, poate produce catastrofe în blocul operator al Spitalului Județean. Bolnavii prinși de avaria de curent sub anestezia și bisturiul chirurgilor sau cei blocați în lifturi în timp ce sînt transportați de la Urgențe riscă să vadă moartea cu ochii dacă și unicul generator care pornește manual cedează odată cu rețeaua electrică. La capătul a 12 ani în care Spitalul Județean nu a mai primit un leu de la Ministerul Sănătății pentru investiții și reparații, lista priorităților acestei unități medicale a ajuns atît de lungă, încît banii repartizați acum de Consiliul Județean (CJ) nu pot acoperi decît o parte neînsemnată din lipsuri. Rezolvate, în sfîrșit, după ani întregi în care pacienții și personalul medical au îndurat frigul și lipsa apei calde, defecțiunile centralei termice au lăsat locul altor probleme: clădiri care se năruie, acoperișuri prin care izvorește apa la fiecare ploaie sau ninsoare, subsoluri inundate. Ultimele două miliarde de lei primite de spital la rectificarea de buget vor acoperi o parte dintre aceste probleme, dar o alta se ivește la orizont.
Generatorul propriu din blocul operator al spitalului nou și bateriile de acumulatori din sălile de operație ale Maternității și secțiilor ORL și Oftalmologie trebuie înlocuite cu unele noi și performante. Singurul generator propriu din Spitalul Județean este vechi de 30 de ani, a suferit anul trecut o reparație capitală, dar în timpul unei pene de curent devine inutil timp de cîteva minute bune. „Generatorul din blocul operator al spitalului mare este manual, iar în caz de avarie, pornirea lui se face manual, de către singurul electrician din tură. Electricianul stă la serviciul Tehnic, care se află în celălalt capăt de curte al spitalului, iar pînă cînd este sunat să vină și ajunge în blocul operator trec cîteva minute. Asta e cea mai bună dintre variante, pentru că dacă electricianul se află în alt pavilion să repare ceva sau să schimbe un bec, durează mult și bine pînă este găsit”, ne-a declarat Lucian Ilie, inginerul șef al serviciului Tehnic.
Pînă acum, marele noroc al pacienților prinși de penele de curent sub bisturiul chirurgical a fost că electricianul a ajuns repede în blocul chirurgical, iar butonul generatorului manual a fost acționat la timp, înainte ca vreun bolnav să aibe de suferit de pe urma faptului că operația se prelungește nepermis de mult. Nici bolnavii care circulau cu liftul în momentul avariilor de curent nu au fost ghinioniști. Printre ei nu se afla nici un caz de urgență care ar fi necesitat asistență medicală imedaită. „În spitalul nou, avariile de curent sînt destul de rare, pentru că tronsonul la care sînt conectate este unul bun. Nu la fel stau lucrurile și la Maternitate, unde ni se întîmplă să avem și cîte două pene de curent într-o singură lună. Aici nu există nici un generator propriu, nici măcar manual, ci baterii de acumulatori care sînt puse în funcțiune în caz de nevoie. Ultima oară s-a întîmplat ca rețeaua de curent să pice timp de o jumătate de oră, operațiile desfășurîndu-se la lumina făcută de aceste baterii”, a continuat șeful serviciului Tehnic.
Pentru ca în timpul unei alte pene de curent, chirurgii să nu stea cu emoții pentru pacienții lor, administrația spitalului ar trebui să pună la bătaie 34.000 de euro. „Varianta ca avariile să nu ne mai creeze probleme ar fi instalarea unor generatoare automate, care să pornească într-o fracțiune de secundă. Unul care să facă față capacității spitalului nou costă cam 20.000 de euro, iar unul pentru Maternitate ajunge la 14.000 de euro. În restul sălilor de operație de la ORL sau Oftalmologie ar fi necesare doar niște baterii de acumulatori noi, care costă și ele peste 300 de milioane de lei fiecare”, explică inginerul șef. Dacă după repararea acoperișului prin care plouă în secția Anestezie și Terapie Intensivă și a instalării altor două centrale proprii vor mai rămîne ceva bani din ultimele două miliarde de lei primite de la CJ, atunci măcar un generator automat va fi instalat în sălile de operație ale spitalului. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns