Noul Cod al Muncii prevede în mod clar zilele de sărbătoare în care angajații nu vor desfășura activități lucrative. Zilele de sărbătoare legală, în care nu se lucrează sînt: întîi și două ianuarie, prima și a doua zi de Paști, întîi mai, întîi decembrie, prima și a doua zi de Crăciun, două zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decît cele creștine, pentru persoanele apartinînd acestora.
În vechiul cod nu era prevăzut că aceste sărbători sînt nelucrative și s-a renunțat totodată la faimoasa zi liberă de 23 august. Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Prin hotărîre de Guvern se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate. Aplicarea acestora va fi obligatorie. În unitățile cu flux continuu, prevederile Codului Muncii nu se vor aplica, activitatea nefiind întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității. Pentru acești salariați se va asigura compensarea cu timp liber corespunzator, în următoarele 30 de zile. În cazul în care, patronul nu poate acorda zile libere din motive justificative, angajații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. „Patronii care nu vor acorda zilele libere nelucrătoare vor risca amenzi între 50 și 100 de milioane de lei. Unitățile economice care au fost nominalizate să lucreze în perioadele de sărbători legale și nu dau curs acestei prevederi guvernamentale vor fi sancționați cu amendă între 100 și 200 milioane de lei.
După ce a trimis bugetarii în vacanța prelungită de Crăciun,
Guvernul a venit cu un alt cadou pentru angajați, stabilind ca din 26
aprilie pînă pe 5 mai e liber. Dacă astă iarnă patronii nu puteau fi
sancționați pentru că nu asigurau zile libere sau plăteau
suplimentar angajații chemați la muncă, acum, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, se prevăd sancțiuni dure dacă, în zilele declarate de guvern nelucrătoare, angajatorul își aduce
oamenii la lucru și nu-i plătește dublu. Amenzile pentru cei care
muncesc în minivacanța de Paști sînt între 50 și 100 de milioane de
lei. În perioada imediat următoare a acestor sărbători, inspectorii de muncă vor demara o campanie de verificare a firmelor care au lucrat în perioada Paștelui. „Prioritare vor fi rezolvarea sesizărilor pe care le vom primi de la oameni”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău.
Lasă un răspuns