Agenția de Ocupare a Forței de Muncă a gândit ca pe 3 decembrie, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități să organizeze o bursă a locurilor de muncă dedicată acestor persoane care, poate și-ar dori să se angajeze, dar nu au posibilitatea de a se întâlni față în față cu angajatorii. Este un eveniment organizat de la nivel central, dar din păcate, este privit într-o cheie negativă tocmai de beneficiari.
„S-au gândit ca tocmai de ziua noastră să ne amintească cât este de greu să ne angajăm. Pentru că în ultimii 20 de ani, nimeni nu s-a gândit că persoanele cu handicap au nevoie, ca să fie atractive pentru angajatori, și de calificare. Poate sunt doritori de muncă, dar nu au nici un fel de calificare”, explică președinta Societății Handicapaților Fizic, Dorina Poinaru.
Agenția Bacău va organiza acest eveniment în incinta Muzeului de istorie “Iulian Antonescu” din Bacău, în intervalul orar 9.00 – 12.00, încercând astfel „să asigure un dialog constructiv pentru integrarea socio – profesională a persoanelor cu dizabilități.” Oficialii reamintesc și că odată cu angajarea unei persoane cu dizabilități, potrivit Legii nr. 76/2002 privind asigurările pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, ANOFM acordă subvenții, pe o perioadă de 12 luni, angajatorilor care încadrează persoane cu handicap pe perioadă nedeterminată, cu condiția menținerii în activitate cel puțin 18 luni de la data angajării. Subvenția lunară este de 2.250 de lei și se acordă proporțional cu timpul lucrat. Ba mai mult, legea obligă angajatorii cu mai mult de 50 de salariați să angajeze persoane cu handicap într-un procent de 4 la sută din totalul salariaților. În caz contrar, plătesc lunar o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
Nici stimulentele și nici penalizările nu i-au făcut pe angajatorii băcăuani să angajeze persoane cu dizabilități. „Nu există în evidențele noastre angajatori care să fi solicitat subvenții pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități”, a declarat Daniela Balan, purtător de cuvânt al Agenției de Ocupare a Forței de Muncă Bacău. Agenții economici se pot adresa instituției dacă doresc să participe la bursă cu oferte. Este de așteptat însă ca numărul persoanelor vizate de eveniment să nu fie totuși așa de mare. „S-au gândit oare că suntem în plină iarnă? Ce eforturi trebuie să facă o persoană cu handicap fizic să ajungă la un astfel de eveniment? Pentru noi această zi are altă semnificație, tocmai de aceea sunt de părere că cine a gândit acțiunea nu a fost tocmai inspirat”, a mai spus Dorina Poinaru.
miron a zis
Consiliul Judetean sa se ocupe de calificarea acestor persoane marginalizate. Sa contribuie cu banii din amenzile care se iau de la cei care parcheaza ilegal pe locurile destinate celor cu handicap. Amenzile acestea au crescut enorm (de la 100 lei au crescut la 2000 lei), banii sa se foloseasca pentru handicapati si nu pentru oamenii sanatosi.