• pînă la sfîrșitul acestui an, handicapații trebuiau să beneficieze de accesibilități elementare pentru deplasarea în oraș • noua strategie și planul de acțiune privind protecția acestor persoane sînt realizabile după norme europene, dar inaplicabile pe bani românești
În județul Bacău sînt peste 10.000 de persoane cu handicap, din care mai bine de 85% sînt îngrijite de familii. Instituțiile abilitate au obligația ca, pînă la sfîrșitul acestui an, să realizeze o serie de facilități pentru ușurarea accesului acestor persoane în magazine, cinematografe, străzi și, mai ales, instituții. „În ultima vreme s-au făcut cîteva amenajări în ceea ce privește ușurarea traiului nostru, dar sînt departe de a fi la nivelul celor din Occident. Rampele de acces pe bordură sînt dintr-un material care aluncă și nici nu au înclinația necesară pentru a urca cu un fotoliu rulant. La fel sînt și unele parcări”, ne-a spus dorina Poinaru, președinta Societății Handicapaților Fizic Bacău. Actul care îi are în grijă pe handicapați prevede termene clare în amenajarea acestor accesibilități, dar ele au fost cu multe luni depășite. Pînă la 31 decembrie 2002, toate spațiile de parcare trebuiau să aibă locuri pentru persoanele cu handicap. La finele acestui an, toate instituțiile trebuie să fie amenajate pentru accesul persoanelor cu handicap, cu toalete, scări cu mînă curentă, rampe.
Mihai Năstase este un tînăr imobilizat în fotoliu rulant în urma unui accident. „Îmi este foarte greu să mă deplasez singur prin oraș. Practic imposibil și de aceea am nevoie mereu de un însoțitor. Am fost în Italia și acolo am înțeles că există și respect pentru noi”, ne-a spus tînărul.
Reformele după model olandez se împiedică în leii românești
Persoanele cu handicap din județul nostru vor avea parte în viitorul apropiat de un program de protecție socială. Strategia și planul județean de acțiune pentru protecția și integrarea acestor categorii defavorizate de oameni au fost eleaborate după un model olandez. Totul în foi arată foarte bine și, dacă s-ar respecta, viața persoanelor cu handicap ar arăta altfel. „Scopul strategiei este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanei cu handicap și de a se încerca găsirea de alternative la instituționalizare. În centrele gigantice, de cîteva sute de persoane, nu se pot urma terapii eficiente pentru reabilitarea acestor oameni”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, director la Direcția Județeană de Asistență Socială (DJAS) din Bacău. Programul va demara în acest cu cu un program de monitorizare și evaluare a persoanelor internate în cămine spital, a celor care se află pe listele de așteptare pentru a fi internate, tinerii din centre de plasament care au 18 ani sau urmează să împlinească și apoi handicapații neinstituționalizați. „Scopul final va fi reducerea numărului de asistați din centre și transformarea lor în unități de capacitate redusă, integrarea persoanei cu handicap în familie și găsirea de soluții alternative la instituționalizare, cum ar fi centrele de zi”, ne-a mai spus directorul Pădureanu.
Însă pentru crearea de centre de zi și evaluarea persoanelor cu handicap sînt necesare fonduri. Acești bani ar trebui puși la dispoziție de primării, care sînt falimentare. Conducerea DJAS Bacău este conștientă de acest lucru și de aceea încearcă să îi îndrume pe primari către alte surse de finanțare. „Soluția pentru ca acest proiect să fie viabil o reprezintă programele de finanțare externă. Aici intervine conștiinciozitatea și talentul managerial al primarilor de a reuși să întocmească proiecte competitive și să își adjudece fondurile necesare”, a mai precizat Rodica Pădureanu. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns