• criteriile de încadrare în gradele de handicap exclud persoanele care au căpătat afecțiuni în accidente rutiere s-au agresiuni
Criteriile de încadrare într-un grad de handicap au devenit foarte drastice. După ce s-au eliminat de pe lista persoanelor cu handicap bătrînii care suferă accidente cerebrale, nici cei care rămîn handicapați în urma unor agresiuni nu vor mai beneficia de drepturi. „Pentru afecțiunile survenite în urma accidentelor de circulație, agresiuni casnice și a celor rezultate ca urmare a loviturilor primite în urma unor altercații, nu se vor mai elibera certificate de persoană cu handicap”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, director la Direcția Județeană de Asistență Publică (DJAP) din Bacău. Ca urmare, dacă o persoană suferă un accident de circulație și rămîne imobilizată într-un fotoliu rulant pe viață, nu va putea primi statutul de persoană cu handicap și drepturile ce decurg: abonament radio și televizor gratuit,bilete de tranport pe mijloacele în comun sau pe tren.
O astfel de persoană va fi considerată ca fiind cu incapacitate de muncă și va primi pensie de invaliditate. Depistarea celor care solicită încadrarea într-un grad de handicap se face de către medicii de la Comisia de Expertiză Medicală. „Cînd la Comisie se prezintă o astfel de persoană, medicul solicită certificatul medico-legal, eliberat de Serviciul de Medicină Legală. Dacă se constată că afecțiunea este provocată de un accident sau agresiune, se respinge dosarul solicitantului”, ne-a mai spus Rodica Pădureanu. Situația a devenit dramatică și pentru persoanele care deja au obținut gradul de handicap, în conformitate cu vechile criterii de acordare a acestuia. Comisia de Expertiză va tria totodată și dosarele handicapaților care au obținut gradul, anterior apariției noilor criterii. În momentul în care aceste persoane sînt chemate la revizuirile periodice și se constată care este cauza handicapului lor, ei își pierd indemnizația și celelalte drepturi. „Cînd termenul de valabilitate al certificatului, de un an, va expira, acești oameni nu vor mai fi încadrați în categoria persoanelor cu handicap, dacă nu au și alt handicap asociat”, a mai precizat inspectorul Pădurenu. Conducerea DJAP Bacău ne-a mai spus că aceste cazuri sînt sporadice, pînă în prezent fiind tăiate drepturile pentru zece persoane. Această prevedere din actul normativ care stabilește încadrarea într-un grad de handicap a pus pe jar Societatea Handicapaților Fizic (SHF) din Bacău. „Au plecat la vînătoare și tăiere de capete în rîndul persoanelor cu handicap. Oare ce diferență este într-un șchiop cu handicap congenital și între unul cu el dobîndit în urma unui accident d circulație. Au stat oare cu proteza de picior o zi întreagă cei care au elaborat criteriile Comisiei de Expertiză Medicală. Totul a pornit din 1992 încoace, cînd s-a concluzionat că sînt prea multe persoane cu handicap în țara noastră și s-a decis rărirea numărului lor. Se încearcă să se creeze impresia că România este o țară de Feți Frumoși și Ilene Cosînzene”, ne-a declarat Dorina Poinaru, președinta SHF Bacău. Ea mai crede că încadrarea într-un grad de handicap trebuie să aibă în vedere situația socioprofesională a solicitantului concomitent cu actul medical doveditor. LA SHF Bacău, un număr de trei persoane au depus contestații pentru că și-au pierdut drepturile deoarece s-au ales cu handicapul în urma unui accident rutier. Dar multe persoane nu s-au prezentat încă la Comisia de Expertiză Medicală. În momentul în care toate instituțiile vor crea accesibilități pentru aceste persoane la locul de muncă, atunci se va dovedi că multe persoane inacapabile de muncă vor putea desfășura un program de lucru normal. (C.T.)
Lasă un răspuns