Dacă nu aveți bani să mergeți la mare să faceți o baie și să vedeți pescărușii, nici o problemă! În orașul nostru avem de toate, inclusiv inocentele și delicatele zburătoare.
Dis de dimineață, cînd mijesc zorii, locatarii din jurul Bazinului Olimpic, Cornișa și Aleea Ghioceilor au un nou ceas deșteptător, cît se poate de original și de plăcut: țipătul a trei perechi de pescăruși. I-am întrebat pe specialiștii de la Muzeul de Științele Naturii dacă prezența pescărușilor este normală. „Bacăul este unul dintre cele trei orașe din țară care se pot mîndri că pe teritoriul lui poposesc pescărușii argintii, specie întîlnită doar pe litoral”, spune Florin Feneru, cercetător în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Celelalte două orașe sunt Bucureștiul și Brașovul. „Prima pereche se află în Bacău de nouă ani, ea mutîndu-și cuibul în funcție de ceea ce se construiește”, spune Florin Feneru. La început, pescărușii au fost „locatari” al CONEL-ului, apoi ai Universității „George Bacovia”, iar acum s-au mutat la bazin, unde se simt ca „acasă”. Cît privește mîncarea, nu-i nici o problemă, ne-a asigurat specialistul băcăuan. Pescărușii se descurcă foarte bine ciugulind firmituri, căutînd printre resturile aruncate de oameni sau prin groapa de gunoi, pescuind sau atacînd păsările mai bolnave de pe Bistriță.
„Fiind în perioada de maturizare, pescărușii vagabondează pînă își găsesc locul potrivit pentru a se stabili. Unii se acomodează într-un singur loc și rămîn acolo, așa cum s-a întîmplat în cazul pescărușilor «de Bacău»”, ne-a lămurit Florin Feneru. El spune că motivul pentru care, de cîteva luni, au început să facă „scandal”, este faptul că au pui, care trebuie chemați și hrăniți. (Andreea CEASĂR, C. GHERASIM)
Lasă un răspuns