Șalăul se pescuiește la peștisor mort sau viu și, fapt mai puțin cunoscut, la rîmă groasă, denumită și rîmă șerpească. Prezentăm în continuare cîteva sfaturi și observații utile pentru pescuitul șalăului la rîmă șerpească.
Pescuitul șalăului la rîmă manevrată da rezultate bune cam pe tot timpul anului chiar și cînd cresc apele. Materialul utilizat este practic identic cu cel folosit la tehnica pescuitului cu pește exceptînd varga care trebuie să aibă vîrf mai puțin rigid pentru a propulsa cu suplețe rîma fără ca aceasta să se rupă. Varga va avea lungime de circa trei metri, puțin mai scurtă pentru pescuitul din barcă, cu o acțiune de 10-30 g.
Mulineta este cu tambur fix, avînd o greutate de maxim 350-400 g, prevăzută cu circa 200 m nylon fluorescent de 0,26 mm. Recuperarea mulinetei trebuie să fie de 75-90 cm fir/ tură. Eficacitatea optimă se obține prin evitarea oscilațiilor în timpul mulinării, deci este recomandabilă o mulinetă cu cît mai mulți rulmenți, bine echilibrată.
Montajul se compune dintr-un forfac de 0,24 mm și 30 – 50 cm lungime. Cîrligul triplu va fi nr. 6 sau 8 (funcție de grosimea rîmei). Forfacul va fi legat la linie printr-un vîrtej-agrafă nr. 2. Plumbajul va consta dintr-o alică de 8-15 g strînsă pe agrafă. O altă soluție constă în a suprima forfacul și a fixa un cîrlig simplu nr. 4-8 pe ochetele agrafei lestate deja. Legați un fir de cupru pe ochetele acului și treceți firul prin rîmă pentru a o rigidiza.
Modul de pescuit nu este complicat. După lansare trebuie controlată coborîrea care întinde firul între vîrf și luciul apei.
Animația se compune dintr-o succesiune de trageri delicate întrerupte de oprire și de tremurături. Vîrful vergii lucrează vertical și lateral. Dacă rîma este corect pusă ea execută un dans de atracție, făcînd circumvoluții și oscilații.
Mușcătura are loc la decolarea rîmei după o așezare pe fundul apei. Acesta, în general, se manifestă brutal printr-o tragere promptă. Înțepați rapid și căutați minciogul pentru că, prin această tehnică de pescuit, prada poate fi apreciabilă.
Cunoașterea locurilor poate fi esențială pentru reușită. Trebuie să cunoașteți eventualii arbori căzuți, gropanele etc. În lacuri și iazuri șalăul se poate găsi oriunde; prospectarea metodică este importantă. La nevoie întrebați pescarii care cunosc topologia apei mai bine ca oricine. În rîuri există locuri privilegiate: prundișuri, funduri nisipoase, în aval de stîlpii podurilor, lîngă malurile abrupte.
Lasă un răspuns