Oricât de grea a fost situatia economico-sociala a tarii dupa Revolutie, intotdeauna structurile sportive au privit catre inainte, decise sa infrunte greutatile, mereu cu gândul si credinta in mai bine. Asta pâna in 2010, când activul sportiv al judetului, reunit pentru sedinta de analiza a activitatii in anul precedent, practic si-a solfegiat prohodul. Nicicând la o astfel de actiune pesimismul n-a fost atât de plenar, atât de in largul lui.
Tonul deznadejdii vine de sus
Situatia din sportul bacauan a fost relevata de rapoartele citite de presedintii cluburilor departamentale, Ion Sarban – pentru SCM Bacau, si Ingrid Istrate – pentru CSM Onesti. Pe ansamblu, datele pot fi considerate bune: Sarban a relevat locul 2 in MTS si locul 5 la general al clubului sau, iar Istrate se mândreste cu un decent loc 28. In continuare, cele doua cluburi au avut performeri nationali si internationali si in pofida crizei au continuat sa se dezvolte. Dincolo de ceea ce era scris pe hârtie, vorbitorii s-au dezlantuit intr-un vârtej al relelor prevestiri. Bugetele anuntate de la Minister sunt mai mici decât anii trecuti si apare si pericolul ca unii antrenori sau functionari din cadrul cluburilor sa-si piarda pâinea.
Prefectul Claudiu Balan a spus direct ca „in calitate de reprezentant al Guvernului in teritoriu, nu pot sa dau vesti bune sportului”.
Mai târziu, Doina Melinte – sefa autoritatii nationale pentru sport -, i-a dezumflat total pe directorii de cluburi: „Locurile 2, 5 si 28 anuntate nu sunt cele reale. Noi am gresit, la calcularea punctajelor”. Fosta sefa a DSJ nu stie care sunt locurile reale, insa spune ca sunt mult mai slabe. Toate realizarile Doinei Melinte pentru Bacau – respectiv modernizarea Salii Sporturilor si Salii de Atletism si atragerea de fonduri pentru „a doua pirmida de la blocul SIF-Coimpuls” au fost umbrite de anuntul „avem foarte putini bani. Am redus posturile la centru, de la 379 la 208. Vor urma restructurari in teritoriu”. In cuvântarile tuturor a revenit obsesiv cuvântul „criza”, iar parerea unanima este ca sportul se afla in picaj liber. Au fost, practic, nebagate in seama sperantele si indemnurile ca in ciuda greutatilor lumea sportului bacauan va strânge din dinti si va face performanta. Sunau formal, tare fals si erau mai degraba demobilizatoare.
Bomboana pe coliva, fostul director al SCM Bacau, Dorin Aradavoaicei, s-a angajat intr-un rechizitoriu dezlânat impotriva tuturor si a nimanui, punând in antiteza realizarile de pe vremea lui cu declinul de-acum. Nimeni n-a retinut mare lucru din avalansa de acuzatii racnite si cifre, dar a fost sanatos pentru Aradavoaicei ca si-a descarcat nervii.
Chestiunile punctuale au salvat sedinta
Printre primii care au luat cuvântul a fost Relu Auras, care a amintit ca a câsigat procesele contra Guvernului, pentru decizia prin care a fost destituit si inlocuit in functia de director-coordonator al SCM. Auras a spus ca s-ar intoarce in fruntea SCM pentru a salva posturilor unor tineri antrenori pe care i-a adus la club, precum Carmina Gorgan, Mihaela Melinte, Clara Ciocan si Luca Celini.
Tot un apel la „salvarea” unor antrenori a facut profesoara Sanda Stefanescu: „Sunt foarte putini tineri antrenori cu vocatie, ar trebui facut totul ca sa nu-i pierdem. Ei si-asa câstiga extrem de putin, de ce trebuie alungati?”. Sanda Stefanescu a amintit si de intreruperea furnizarii apei calde la Bazin. „Inca o intrerupere? Am pierdut generatii de sportivi, iar asta ne-a costat foarte scump. Sunt si competitii extrem de importante sau utile pe care Bacaul s-a angajat sa le organizeze si vor fi mutate in alte orase”.
In fine, Corneliu Agop, dupa ce i-a multumit lui Relu Auras pentru ca a modernizat partial Sala de Gimnastica, a relevat ca acolo mai este de lucru, pentru inlocuirea acoperisului sau finisarea inchiderilor cu termopan. „Am pierdut câteva generatii de gimnaste din cauza frigului din sala, din anii 2005-2008. A fost rea-vointa din partea unor conducatori de-atunci, pentru ca se putea da caldura din punctul termic, nu era nevoie de centrala proprie. Sala arata bine acum, fiindca ne mai ajutam si singuri. Insa la gimnastica performanta nu poate sa apara de la un an la altul. Gimnastica a adus mult Bacaului, dar trebuie avut rabdare si intelegere. Anul trecut, de exemplu, am plecat la Nationale dupa doar doua competitii de verificare. Nu este de mirare ca ne-am intors fara medalii. In privinta presupusei mele despartiri de SCM Bacau, precizez ca nu voi pleca nicaieri, nici la Deva, nici in Anglia… Singura posibilitate este la Onesti, tot la noi in judet, la bunii mei prieteni de-acolo”.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns