• ghișeele Sucursalei Electrica Bacău sînt luate cu asalt de băcăuanii care nu dețin televizoare și aparate radio • cozile sînt cîteodată la fel de mari ca la ghișeele unde se achită factura curentă
Trei mii de lei consumul energiei electrice, 75.000 de lei taxa radio și 120.000 de lei taxa TV. Atît au avut de plătit, pentru lunile iulie – septembrie, moștenitorii unei case de la țară, al cărei proprietar a murit în urmă cu aproape un an. Deși casa nu mai este locuită de cînd a murit proprietarul, iar consumul de curent electric a fost de 1 kw/h pentru o lună întreagă, noii proprietari au fost nevoiți să plătească integral taxele aberante impuse de guvernanți. Și asta în condițiile în care în locuință nu a existat niciodată un televizor, iar aparatul radio a fost dat de pomană în momentul în care bătrîna a murit. Pentru că au amînat schimbarea beneficiarul contractului de abonat la Electrica, noii proprietari ai casei au fost nevoiți să achite în fiecare lunar 65.000 de lei în contul taxei radio și TV, deși consumul de energie electrică nu a depășit, în ultima jumătate de an, 15.000 de lei. Sătui pînă peste cap să tot achite obligații instituite cu forța de Guvern, noii proprietari ai casei au decis să declare pe propria răspundere că nu dețin nici televizor, nici radio. Pentru că mai întîi a trebuit să schimbe contractul de abonament la Electrica pe numele noului proprietar al casei, operațiune care durează circa două săptămîni, acesta va trebui să achite taxa radio și TV și pentru luna februarie. Adică încă 65.000 de lei pentru servicii de care nu au beneficiat niciodată.
Cazul băcăuanilor care au moștenit casa și care aproape un an de zile au achitat taxa radio și TV fără să aibă măcar televizor și radio nu este singular. Sute de morți sînt „taxați” fără nici o reținere.
Biroul de Relații cu Publicul al SC Electrica SA este în continuare luat cu asalt de sutele de băcăuani care vor să scape de taxa radio- tv. Ordonanța referitoare la scutirea de la plată abonamentului radio tv a apărut acum cinci luni, dar băcăuanii continuă să declare și acum că nu au televizoare sau aparate radio în locuințe. Zilnic, 30- 40 de cetățeni depun declarații pe propria răspundere că din casele lor lipsesc aparatele. Așa se face că, uneori, cozile ajung să le egaleze pe cele formate de abonații care își achită facturile curente. Din cei aproximativ 250.000 de abonați casnici ai Electrica Bacău, pînă acum circa 10.000 au solicitat să fie scutiți de la plata taxei radio – TV. Pînă la 1 septembrie, petițiile au venit de la urmașii revoluționarilor, veteranii de război, persoanele persecutate politic, cu stagiul militar forțat, handicapații, pensionarii agricultori și pensionarii. „După aparția Ordonanței, la 1 septembrie, aproape 10.000 de băcăuani au declarat pe propria răspundere că nu dețin aparate radio și tv. Solicitanții provin atît din mediul rural, cît și de la orașe, și sînt din toate categoriile sociale”, spune Anca Hagimă, purtătorul de cuvînt al Sucursalei Electrica Bacău.
Cum scăpăm de taxa radio – TV
Pentru a scăpa de plata taxei radio și TV, titularii abonamentului încheiat cu Sucursala Electrica trebuie să se prezinte la ghișeul de relații cu publicul cu o copie după buletin și o declarație pe proprie răspundere. „După depunerea declarației, din factură este scoasă taxa radio-tv. Electrica nu este însă obligată să verifice dacă cineva minte sau nu, această sarcină căzînd în responsabilitatea reprezentanților Societății de Radio-Difuziune. În declarația de renunțare există o clauză potrivit căreia abonații sînt obligați să le permită accesul în locuințe celor care vin să constate existența sau nu a televizoarelor”, mai spune Anca Hagimă.
Obligativitatea de a plăti taxa radio îi costă pe băcăuani 25.000 de lei lunar, iar valoarea taxei tv înseamnă încă 40.000 de lei cheltuiți în fiecare lună. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns