Ministerul Educației și al Sănătății au publicat normele comune pentru stabilirea condițiilor în care se vor întoarce elevii în bănci, din 2 iunie. Potrivit acestora, în fiecare școală trebuie să fie prezent un cadru medical, fie medic, fie asistent, pentru triajul epidemiologic care urmează să se facă în fiecare zi.
Doar că oficial, „la nivelul județului Bacău, în unitățile de învățământ, există un număr total de 30 de cabinete de medicina școlară. Precizăm că un cabinet deservește mai multe unități, iar asistența medicală a elevilor din unitățile școlare care nu sunt prevăzute cu cabinet medical școlar propriu, este asigurată de către cabinetele de medicină de familie, conform legislației în vigoare”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bacău. În tot județul Bacău există 173 de unități de învățământ cu personalitate juridică și doar 129 de medici și asistenți școlari.
„Noi am solicitat Direcției de Sănătate Publică să ne pună la dispoziție o listă completă de medici și asistenți care să poată acoperi unitățile de învățământ. Nu în toate școlile avem cabinet, în special în mediul rural. DSP va desemna personal pentru a acoperi necesarul. Nu în toate unitățile se vor face clase”, a declarat prof.Ida Vlad, inspector școlar general al IȘJ Bacău.
Prevederi eliminate, pentru economie la buget
Condițiile de „revenire” la școală sunt mai suple acum, din normele inițiale anunțate de Ministerul Educației, fiind eliminată obligativitatea școlii de a pune dispensere cu dezinfectant în fiecare clasă. Școala trebuie să asigure hârtie igienică, prosoape de hârtie, obligatoriu săpun și dezinfectant la toalete.
S-a eliminat și numărul maxim de elevi, fiind precizată doar obligația de a respecta norma de distanțare de 2 metri, iar după o ultimă precizare a Ministerului Sănătății, elevii pot fi exceptați de la purtarea măștii pe parcursul orelor dacă medicii decid acest lucru sau dacă se păstrează distanța.
„Școlile se vor pregăti ca și cum ar veni toți absolvenții de clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și seral. Analizând după elevi înscriși în sistemul informatic, ținând cont că încă nu s-a încheiat semestrul al doilea, este vorba despre 4.884 elevi de liceu și 6.060 la clasele a VIII-a”, a mai precizat inspectorul general.
Vali a zis
Cand se schimba inspectorii scolari? Incompetenti. Sunt unii care…………..Uf mafia.