• din cauza modificărilor legislative nu se mai știe ce instituție trebuie să le plătească banii • din februarie, ei își vor primi indemnizația prin Casa de Pensii
Lidia Cojocariu este mama unui copil care are probleme de vedere. Femeia se descurcă cum poate pentru că nu a primit banii de însoțitor și nici indemnizația copilului pentru luna decembrie, deși sîntem la jumătatea lunii ianuarie. La această dată, banii trebuiau să fie în buzunarele nevăzătorilor, dar nu se știe dacă vor sosi prea curînd. „Anul trecut i-au tăiat copilului meu banii. De la 1.900.000 de lei, cît era alocația de la stat pentru nevăzători, i-au lăsat numai 420.000 de lei. Cum să îmi cresc eu copilul cu banii ăștia? Salariul meu de însoțitor nici nu contează. Banii nu au venit și, se pare, că abia peste două săptămîni îi vom primi. Tiberiu vrea să învețe, dar are nevoie de o mașină în braille, care costă nouă milioane, iar un kilogram de hîrtie specială este 70.000 de lei. De unde să iau eu banii?”, ne-a spus mama copilului.
Ei nu sînt singurii care nu și-au primit banii de la stat. Peste 2.000 de nevăzători din județul nostru au rămas fără bani la început de an. Aceștia trebuiau să își primească indemnizațiile cel mai tîrziu pînă pe 15 ianuarie, dar din cauza modificărilor legislative mai au de așteptat. „Banii pe decembrie trebuia să îi primim pînă pe 15 ianuarie. Din cauza modificărilor legislative, nevăzătorii din județ nu și-au primit încă banii. Avem promisiuni că în cel mult două săptămîni fiecare persoană cu vederea deficitară își va primi banii”, ne-a declarat Vasile Diaconu, președintele Asociației Nevăzătorilor, filiala Bacău.
Încurcături legislative
Pîna în decembrie 2003, nevăzătorii și-au primit drepturile bănești prin intermediul asociației lor. Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap și Guvernul au decis că nu este normal acest lucru și au decis ca, din acest an, Direcția Județeană de Asistență Socială (DJAS) din Bacău să facă plățile. Decizia a stîrnit numerose proteste ale nevăzătorilor, care nu au vrut să își primească banii cu întîrziere, așa cum s-a întîmplat cu celelalte categorii de persoane cu handicap. În plus, DJAS Bacău s-a văzut în imposibilitatea de a face plățile. „Noi nu am putut întocmi baza de date pentru a efectua plățile, deoarece dispunem numai de dosarele medicale, nu și de cele administrative, care sînt la București. Nevăzătorii pot primi drepturi cumulate sau un singur drept, lucru de care ne putem da seama doar din dosarul administrativ. Așa că nu am putut face noi plățile”, ne-a spus Rodica Pădureanu, director la DJAS Bacău.
Nevăzătorii care au servicii și cumulează salariul cu pensia limită de vîrstă, sau alocația socială trebuie să aleagă între unul dintre aceste venituri. Nevăzătorii care nu lucrează, rămîn doar cu indemnziația acordată în baza handicapului înregistrat. Soluția propusă de nevăzători și aprobată printr-un act legislativ săptămîna trecută a fost ca plățile să se facă prin intermediul Casei de Pensii. Dar aceasta se va întîmpla cu alocațiile pe ianuarie, care vor fi plătite în luna februarie. Pînă atunci, însă, nu se știe ce instituție va face plățile pe luna restantă din 2003. „De la 1 ianuarie anul acesta, contul nostru prin care se primeau banii de indemnizații a fost blocat, așa că nu mai primim noi banii. Deocamdată nu se știe prin ce instituție vor sosi, dar, probabil, tot Casa de Pensii va fi cea care va efectua plățile”, a precizat Vasile Diaconu.
Indemnizația de nevăzători ce va fi plătită prin CJP Bacău este în valoare de 1.584.000 de lei pentru persoanele cu handicap grav și jumătate pentru cei cu handicap accentuat. În județul nostru sînt înregistrate peste 2.000 de persoane nevăzătoare, din care numai patru sute sînt în municipiul Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns