• mai bine de jumătate dintre aceștia sînt în această situație de mai mult de un an
21. 044 de băcăuani nu au un document de identitate valabil.Datele au fost făcute publice de subcomisarul Carmen Hudiță, șeful Biroului Județean de Evidență a Populației și au fost contabilizate pentru prima jumătate a anului 2003. Numărul celor care nu se îngrijesc în nici un fel de documentele lor de stare civilă situează județul Bacău ușor peste media din țară. Din totalul de peste 21.000 de băcăuani care nu au cărți de identitate, 4.317 sînt copii care au împlinit 14 ani, dar nimeni nu s-a îngrijit ca ei să se prezinde la Biroul de Evidență a Populației, pentru a obține un act de identitate. Mai îngrijorător este faptul că peste 1.500 de adolescenți au trecut cu mult de 14 ani. Numai în municipiul Bacău și comunele arondate se regăsesc în această situație 1.138 de tineri cu vîrsta cuprinsă între 15 și 18 ani, care nu posedă nici un document care să le ateste identitatea.
Nici adulții nu stau mai bine. Dintre cei 16.727 de adulți cu buletinele expirate, 10.287 sînt în această situație de ani buni de zile. „Legea spune că se intră în posesia unei noi cărți de identitate cu 15 zile fie înainte de a expira buletinul vechi, așa cum este cazul adulților, fie înainte de a împlini 14 ani, așa cum este cazul copiilor. Ei trebuie să se prezinte la noi cu documentele care li se solicită, urmînd ca, în termen de 15 zile, să le fie întocmită cartea de identitate. Așa nu am mai fi nici noi siliți să le trimitem tot felul de citații acasă, să ne rugăm de colegii noștri de la poliție să-i găsească și să-i determine să vină să-și rezolve situația”, ne-a declarat comisarul șef Ion Matei, șeful Serviciului de Evidență Informatizată a Persoanei din Bacău.
Motivele pentru care zeci de mii de băcăuani așteaptă să fie prinși cu arcanul de polițiști pentru a-și rezolva situația sînt multiple. Dintre acestea se distinge însă unul în mod deosebit. „Sînt foarte mulți băcăuani plecați în străinătate, cărora le-au expirat buletinele și nu mai vin în țară să-și întocmească altele noi. Pe lîngă acești adulți, se mai adaugă și copii lor care au plecat din țară înainte de a împlini 14 ani și care nu s-au mai îngrijit să-și facă prima lor carte de identitate. Am avut un caz zilele trecute cînd a venit un băiat de 16 ani, plecat cu părinții în străinătate de la 12 ani. Abia acum s-au reîntors prima dată în țară și s-au prezentat să-și rezolve și situația buletinului”, ne-a declarat subcomisarul Carmen Hudiță. Băcăuanii care nu aveau buletinele în regulă și nici nu mai păreau prea interesați de soarta lor au devenit dintr-o dată foarte grijulii și vor să se facă cu documente noi cît mai repede. „Noile reglementări prevăd că vechile pașapoarte nu se mai pot prelungi, iar unul nou nu poate fi obținut decît pe baza unei cărți de identitate. Cum majoritatea celor care nu au buletinele în regulă lucrează în străinătate și trebuie să-și schimbe pașaportul, ei sînt obligați să-și preschimbe și buletinul. În felul acesta, numărul celor care nu au acte de identitate va scădea foarte mult”, ne-a mai spus Matei. Actele normative care reglementează situația actelor de stare civilă prevăd și sancțiuni sub formă de amenzi. Valoarea acestora este cuprinsă între 250.000 și 500.000 de lei. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns