• absolvenții băcăuani s-au arătat interesați de această oportunitate • la bursă au participat 850 de absolvenți • ei au putut alege din 1.100 de locuri de muncă
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău a organizat ieri, la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu”, bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. Aflată la ediția a III-a, bursa s-a organizat și la sediile locale ale Agenției din Onești, Buhuși și Comănești. Încă de la ora opt, cîteva sute de tineri s-au postat pe treptele de la intrarea în muzeu, pentru a vedea oferta de meserii. În ciuda vremii potrivnice, ei au așteptat cu răbadare ca ușile să se deschidă. „Am auzit că sînt peste 1.000 de locuri vacante. Sper că printre ele voi descoperi și ceva compatibil cu meseria mea”, îmi spune optimist un puști.
La bursă s-a produs și o mică busculadă, care i-a pus într-o situație dificilă pe organizatori. „Noi am fost anunțați că își vor media direct oferta de locuri de muncă 30 de agenți economici. Dimineața am avut surpriza să vină la bursă circa 60 de reprezentanți ai firmelor. Noi am adus 30 de mese, dar nu eram pregătiți pentru un număr atît de mare de reprezentanți. Așa că am mai primit de la Muzeu opt mese și am trimis o mașină la Centrul de Formare Profesională pentru a aduce alte 30 de mese. Acest lucru nu a putut decît să ne bucure, pentru că dovedește interesul agenților economice față de tineri”, ne-a declarat Cornelia Barbu, director managementul pieței muncii la AJOFM Bacău.
La bursă au participat 106 firme, care au oferit în jur de 1.100 de locuri de muncă. Tinerii șomeri cu studii medii au avut la dispoziție 80 de locuri de muncă, putînd opta pentru meseria de vînzători (19 locuri), agenți asigurări (11), contabili (4), operator calculator (28), gestionar (trei), pentru studii superioare oferta a cuprins 80 de joburi: inginer industrie ușoară (21), inginer TCM (14), agenți turism (patru), inspector asigurări (șase), inginer construcții (trei), inginer geodez (trei posturi), iar pentru muncitorii calificați au fost 630 de locuri de muncă, dintre care peste 300 în confecții. Oferta pentru muncitori necalificați a cuprins 20 locuri de muncă. Tinerii prezenți au fost îndrumați și la cele două standuri ale AJOFM Bacău: un Centru de Informare și Consiliere privind cariera, în cadrul căruia tinerii au fost înregistrați în baza de date a Agenției ca fiind în căutarea unui loc de muncă, și un Centru de Formare Profesională, unde absolvenții au putut obține informații asupra posibilităților de calificare, recalificare sau perfecționare pe care le poate oferi instituția oraganizatoare a bursei.
Pînă la ora zece, la bursă au participat aproape 600 de tineri, lucru ce dovedește că aceștia sînt interesați de viitorul lor. Anca Munteanu este economistă. Ea a terminat facultatea în acest an și a început să-și caute un loc de muncă. „Am citit oferta din ziare și m-am interesat la cunoștințe. Mi-am depus peste zece CV-uri, dar nu am primit nici un răspuns. Sper să găsesc ceea ce caut”, ne-a declarat tînăra de 23 de ani. Ionuț Pintilie a absolvit Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” și are 24 de ani. El vrea să se angajeze ca operator calculator. „Am terminat liceul acum trei ani. În acest interval de timp am lucrat ca agent vînzări, dar acum sînt proaspăt restructurat. Nu am avut timp nici să mă înscriu la șomaj. Oferta de locuri este foarte mare. Cei mai norocoși sînt confecționerii, pentru că ei au de unde alege”, ne-a spus tînărul. Cel mai frecventat stand a fost cel de la Medical Test. Aici și-au lăsat CV-ul, în nici o oră, 33 de tineri. Clinica a oferit pentru absolvenți, patru posturi de biochimist, doi biologi, șapte asistenți medicali, un economist și două infirmiere.
La bursa locurilor de muncă pentru absolvenți au particiapt 850 de tineri și au fost selecționați circa350. „Aceștia au fost chemați la interviuri cu angajatorii și urmează ca agenții economici să ne confirme sau nu angajarea lor. Locurile de muncă rămase vacante vor fi mediate pînă cînd vor fi ocupate”, a mai precizat Cornelia Barbu. La bursă s-au prezentat și alte 40 de persoane care nu au provenit din rîndul absolvenților, dar sînt șomeri. Ei au venit să se informeze asupra posibilității ocupării unui loc de muncă. Anual, numărul absolvenților de licee, școli profesionale sau de ucenici este de circa 9.000 de tineri. Dintre aceștia, doar două mii și ceva au șansa de a urma o facultate. Statisticile AJOFM arată că anul trecut au fost angajați 240 de absolvenți. Pînă în prezent, pe parcursul acestui an, alți 56 de tineri și-au găsit de lucru.
Agenții economici care angajează absolvenți primesc pentru fiecare tînăr o contribuție echivalentă cu salariu minim brut pe țară, pe o perioadă de 12 luni și are obligația să păstreze raporturile de muncă cel puțin trei ani. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns