Numarul contribuabililor la bugetul de stat inregistrati (fara radiere, fuziune, transfer-plecare) in judetul Bacau, la sfirsitul lunii septembrie, a ajuns la 41.000. Dintre acestia, 24.644 sint persoane juridice: 23 de contribuabili mari, 1.007 mijlocii, 23.614 contribuabili mici si 4.323 contribuabili inactivi. De asemenea, sint inregistrate 939 de institutii publice si 3.120 de asociatii familiale si 12.000 de persoane fizice.
În prezent, la nivelul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) a judetului Bacau s-a întocmit si s-a transmis lista nominala cuprinzind 3.767 de contribuabili care nu si-au îndeplinit obligatiile declarative la doua termene de declarare consecutive, la nivelul lunii mai 2008. Lor li se adauga alti 516 contribuabili la nivelul lunii iunie 2008 si trei la nivelul lunii iulie 2008. In total sint 4.286 de contribuabili propusi spre a fi declarati inactivi. „Relatia intre Fisc si contribuabil nu mai este o joaca – a spus directorul executiv al DGFP Bacau, Mircea Muntean. Cine nu depune declaratiile fiscale cerute, conform legii, si continua sa faca operatiuni comerciale, va suporta consecintele. Iar daca firma este declarata inactiva, pierde si dreptul de deducere a TVA. Taxa care este de mare ajutor, odata returnata, in cazul celor care fac investitii mari si nu au TVA colectat”.
Colaborare, nu coercitie
Persoanele juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica vor fi declarate inactive daca nu au depus nici o declaratie la doua termene de declarare consecutive sau nu li s-a aprobat, la cerere, de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor fiscale declarative (regim derogatoriu). „Agentii economici trebuie sa fie foarte atenti cu termenele de depunere a declaratiilor – a mai spus Mircea Muntean. Fiscul nu cauta altceva decit sa ne disciplinam, dar nu pe latura represiva, ci sa colaboram, contribuabili si finantisti”. Lista contribuabililor propusi spre a fi declarati inactivi se gaseste la adresa http://anaf.mfinante.ro/wps/portal, ‘Informatii privind agentii economici’, ‘OPANAF nr.819/2008′,’Lista contribuabililor inactivi’. Doritorii pot accesa aceasta informatie daca au codul de identificare fiscala a contribuabilului in cauza.
Cind se declara „inactivii”?
Declararea contribuabililor inactivi se face cu data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului presedintelui ANAF pentru aprobarea Listei contribuabililor declarati inactivi. De la aceeasi data, înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile cuprinse în lista se va anula. Mai mult, potrivit Codului fiscal, autoritatile fiscale pot sa nu ia în considerare o tranzactie efectuata fie cu un contribuabil inactiv, fie de un contribuabil inactiv. De asemenea, sediile secundare înregistrate fiscal ale contribuabililor declarati inactivi sint considerate inactive pentru perioada în care contribuabilii care le-au înfiintat ramin inactivi.
Lasă un răspuns