• vechile documente vor fi retrase de polițiști în trafic
Deși termenul limită de preschimbare a permiselor de conducere a expirat de doi ani, aproximativ 5.000 din cei peste 120.000 de conducători auto înregistrați la Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei Bacău (SEIP) nu și-au preschimbat acest document pînă în prezent. Cu toate acestea, spun polițiștii, băcăuanii care timp de doi ani nu s-au învrednicit să-și preschimbe documentele sînt așteptați în continuate la ghișee, iar cei care vor fi opriți în trafic de către agenții de circulație vor rămîne fără vechiul permis, în locul căruia i se va elibera o adeverință de circulație provizorie, valabilă 15 zile, fără posibilitatea de prelungire a valabilității. În această perioadă, posesorii de permise vechi au obligația să și le preschimbe, în caz contrar putînd fi amendați sau chiar sancționați penal dacă vor fi găsiți la volan fără permis.
Pentru preschimbarea permisului de conducere sînt necesare următoarele acte: cartea de identitate, fișa deținătorului permisului de conducere, fișa medicală, chitanța de plată a contravalorii permisului de conducere, permisul de conducere vechi și fotografii executate în ateliere autorizate. Dacă viza medicală de pe talonul permisului de conducere vechi este în termen, atunci nu mai este necesară fișa medicală. Printr-o hotărîre a Consiliului concurenței, fotografiile necesare obținerii permisului de conducere nu se mai execută, ca pînă acum, doar de unul sau două laboratoare care dețineau monopolul, ci se pot face de orice studio dotat cu aparatura necesară.
Dosarul poate fi depus la poliție, în fiecare zi, între orele 8,30 și 12,30, de luni pînă vineri, iar marți, programul a fost prelungit și între orele 15,00 și 19,30. Lt col. Ioan Matei, șeful SEIP Bacău, ne-a mai informat că, în paralel cu activitatea de preschimbare a permiselor, are loc și cea de înlocuire a certificatelor de înmatriculare, operațiune cu dată limită la sfîrșitul lunii octombrie. Pentru preschimbarea certificatului de înmatriculare sînt necesare următoarele documente: cartea de identitate a vehiculului, eliberată de Registrul Auto Român, fișa de înmatriculare, avînd completate casetele A și B, în cazul în care vehiculul a avut număr de tip vechi (dacă vehiculul a avut număr de tip nou, solicitantul nu mai trebuie să prezinte fișa de înmatriculare), contravaloarea plăcilor cu numere de înmatriculare, documentul de identitate și chitanța de plată a contravalorii certificatului. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns