• oamenii sînt privați astfel de orice avantaj conferit de statutul de persoană cu handicap • această mutare s-a făcut doar pentru că legislația s-a schimbat, iar handicapul este văzut de medici o simplă boală
Petru Simion are 65 de ani și, pînă anul acesta, a fost trecută în evidențele instituțiilor de specialitate din Bacău persoană cu handicap de gradul I. De curînd a fost chemat la Comisia de Expertiză Medicală și medicii nu i-au mai acordat gradul de handicap, pe motiv că nu se mai încadrează în noile criterii de acordare a acestuia. Adică s-a trezit peste noapte persoană normală, dar totuși inapt să muncească. Petru Simion a suferit, în 1960, un accident de muncă și de atunci are pensie de invaliditate, apoi a beneficiat de un grad de handicap.
Ca și el, alte 55 de persoane din județul nostru s-au trezit declarate peste noapte persoane sănătoase. Noile criterii de acordare a gradului de handicap taie în carne vie drepturile persoanelor cu handicap. Și asta, deoarece după noile reglementări afecțiunile de care suferă acești oameni nu mai figurează în categoria handicapurilor, ci sînt considerate simple boli. Printre drepturile de care se bucurau acești oameni erau scutirea de la plata abonametului radio și TV, a abonamentului telefonic, dreptul de a călători gratuit și, mai ales, indemnizația de persoană cu handicap. Toate aceste avantaje s-au dus. Oamenii sînt aceeași, cu aceleași probleme grave de sănătate, nu pot munci, dar totuși niște ordine venite de la centru ile-au luat tot ce-au avut înainte.
Comisia de Expertiză Medicală din cadrul Direcție Județene de Asistență Socială (DJAS) din Bacău a verificat în special persoanele care au obținut grad de handicap în perioada 1992 – 2000. Acestea erau acordate de Direcția Muncii, iar din dosarele preluate s-a descoperit că lipsesc acte medicale sau nu erau suficiente, ca să justifice drepturile de handicapat.
În urma acestei campanii, 433 de persoane din județ și-au pierdut drepturile. „În urma verificărilor, medicii au considerat că aceste persoane nu mai pot beneficia de statutul de persoană cu handicap și drepturile ce decurg din acesta. Dacă starea lor de sănătate s-a ameliorat, persoanele au fost trecute într-un grad inferior de handicap”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, director la DJAS din Bacău. În tot județul au fost examinate 2.886 de persoane cu handicap. Din totalul celor care au rămas fără drepturi, 231 de persoane aveau gradul II de handicap, 56 gradul unu și nouă gradul III. Alte 143 de persoane verificate au trecut din grad superior de handicap într-unul inferior, iar 123 din grad inferior într-unul superior. Comisia Medicală mai are de verificat circa 50 de nevăzători, iar pînă la sfîrșitul lunii se speră să se definitiveze această acțiune. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns