• suma reprezintă diferențe de impozit, reieșite după regularizare
Statul are de restituit locuitorilor județului Bacău nu mai puțin de 34 de miliarde de lei, sumă evidențiată după regularizarea declarațiilor pentru Impozitul pe venitul global aferent anului 2001. Pe de altă parte, băcăuanii au de achitat statului 13 miliarde de lei, sumă ce reprezintă diferențe de impozit.
La nivelul județului s-au emis pînă acum aproape 60.000 de decizii de impunere (peste 85 la sută din total), dintre care mai mult de 54.000 pentru restituire și numai 5.600 de plată. Procedura de emitere a Deciziei de impunere anuală pentru veniturile realizate pe anul 2001 prevede că, pînă la 30 noiembrie 2002, organul fiscal în raza căruia își are domiciliul contribuabilul trebuie să emită acest document pe baza datelor din declarația de venit global și a celorlalte informații aflate la dispozitia autorității în domeniu. Tot pînă la 30 noiembrie, se vor emite și comunica notificările pentru contribuabilii care nu și-au depus declarațiile de venit global și pentru cei ale căror declarații nu sînt corecte. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, avertizează că „persoanele care se află în această situație vor suporta sancțiunile prevăzute de lege, amendă de la 500.000 lei pînă la 50% din impozitul datorat sau stabilit din oficiu, după caz”.
Contribuabilii care vor primi deciziile de impunere anuală trebuie să se prezinte la trezoreriile arondate administrațiilor fiscale pentru efectuarea plăților sau restituirilor, așa cum este prevăzut în înștiințarea de plată/restituire. Diferențele de plată de pînă la un milion de lei se achită în termen de 30 zile de la data comunicării, iar cele mai mari de un milion de lei se plătesc în termen de 60 zile de la data comunicării, în două rate. Sumele plătite în plus se compensează cu obligațiile neachitate la termen, iar diferența se restituie în termen de 60 zile de la data comunicarii. Pentru impozitul neachitat la termen se vor calcula majorări de întîrziere.
Împotriva măsurilor dispuse prin decizia de impunere se poate face contestație, care se depune, în termen de 15 zile de la comunicare, la organul fiscal emitent. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns