• mai bine de jumătate dintre ei învață în mediul rural • Liliana Viziru, medic de familie la Palanca, a fost amendată de DSP pentru că nu a efectuat triajul așa cum trebuia
Un medic de familie din județ a fost amendat de inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău pentru că nu a efectuat corespunzător triajul epidemiologic. Liliana Viziru, medic de familie în Palanca, a fost sancționată cu cinci milioane de lei. „Eu am fost în concediu de odihnă pînă pe 21 septembrie. Cînd m-am întors, pe 22, au venit cei de la Direcția de Sănătate în control și m-au amendat pentru că nu am reușit să fac triajul epidemiologic în școli și nu am avut programarea pentru deparazitarea copiilor găsiți cu probleme”, ne-a explicat medicul de familie din Palanca.
La începutul fiecărui an școlar, în unitățile de învățămînt din județ se desfășoară controalele medicale. La țară, acestea sînt efectuate de medicii de familie, iar la orașe, de medicii din cabinetele școlare sau asistenții.
În urma verificărilor nu au întîrziat să apară cazurile copiilor cu rîie, păduchi, roșu în gît, micoze și alte afecțiuni. Au fost controlați peste 100.000 de elevi de liceu, școală generală și grădinițe. Cele mai frecvente cazuri de copii infestați cu paraziți au fost găsite în mediul rural. Medicii au raportat peste 600 cazuri de copii cu păduchi, rîie și angine, din care peste jumătate sînt în mediul rural. „În urma raportărilor triajului epidemiologic se constată o scădere a numărului de copii găsiți cu paraziți față de anul trecut, cele mai frecvente situații fiind tot în mediul rural. Copiii depistați cu pediculoză, scabie sau alte boli vor fi controlați din nou după ce au urmat programul de deparazitare”, ne-a declarat medicul Cornelia Cojocaru, director la DSP Bacău.
De departe, capul de afiș e ținut de cei 452 de copii cu păduchi. Urmează apoi cazurile de angine sau roșu în gît, cu 104 copii bolnavi, și cazurile de scabie, cu 58 de copii găsiți cu rîie la controalele medicale. „Am solicitat aprovizionarea cu deparazitanți și dezinfectanți în zonele în care au fost semnalate mai multe cazuri”, a precizat directorul de la DSP Bacău. Cei mai mulți copii cu rîie și păduchi provin din familii sărace, care nu au bani să le asigure celor mici minime condiții de igienă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns