• banii sînt necesari pentru ca secțiile pediatrice din Spitalul Județean să funcționeze de sine stătătoare • cel mai mult va costa amenajarea a șase săli de operație în clădirea în care funcționează acum Pediatria
Clădirea în care se află acum cele două secții de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean va funcționa ca un spital de sine stătător și va avea personalitate juridică. Măsura a fost luată recent de Ministerul Sănătății și Familiei, odată cu decizia de restructurare a numărului de paturi din unitățile sanitare din județul nostru. Potrivit ordinului ministerial, secțiile de Pediatrie, Recuperare Nutrițională, Chirurgie Infantilă, Laboratorul de Sănătate Mintală – copii, laboratorul de analize și cabinetele de medicină școlară devin un spital de sine stătător, destinat numai micilor pacienți. Transformarea secțiilor cu profil pediatric în spital înseamnă că acesta va dobîndi personalitate juridică. Singura derogare va fi că actuala secție de chirurgie infantilă, care se află acum în clădirea mare a Spitalului Județean, nu va fi mutată. „Pentru transformarea pediatriei în spital ar fi necesare peste 700.000 de euro. Banii sînt necesari pentru reabilitarea clădirii, amenajarea unui lift exterior și a unor săli de operație. Ințenționăm să amenajăm șase săli de operație fie la etajele superioare deja existente, fie va mai fi construit un nivel la pavilionul al doilea al clădirii”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean. Faptul că pediatria are deja bucătărie, spălătorie și farmacie separate de spital reprezintă un avantaj pentru actualele secții, pentru că acțiunea de separare a pavilionului va fi mai ușoară. Cînd secția va obține personalitate juridică, va trebui, practic, create doar spațiile pentru birourile personalului TESA. tot atunci se va organiza concurs și pentru posturile de director, contabil șef, jurist etc.
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, transformarea Pediatriei în Spital Pediatric nu va aduce mari diferențe în ceea ce privește prestarea serviciilor medicale. „Diferența față de ce se întîmplă acum va fi că spitalul pediatric va primi separat fonduri pentru serviciile medicale prestate. Activitatea noului spital va fi mai ușor de gestionat în acest fel”, este de părere doctorul Roșu.
Vestea transformării secțiilor de pediatrie în spital a fost primită cu mare bucurie de personalul care își desfășoară activitatea în aceste compartimente. „Este o mare realizare pentru noi că vom deveni spital. Avantajul va fi că, pe lîngă că vom primi fonduri separat, este foarte posibil să dobîndim și mai multe sponsorizări și donații”, ne-a declarat și doctorul Dumitru Anton, șeful Secției Pediatrie I din cadrul Spitalului Județean. Însă pînă la identificarea fondurilor pentru reamenajarea și recompartimentarea actualelor spații, secția de chirurgie infantilă își va continua activitatea în blocul medico-chirurgical din spital. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns