Scumpirea energiei are efecte devastatoare asupra activităților economice. Chimcomplex Borzești anunță măsuri drastice, care încep cu intrarea în revizie pentru câteva săptămâni, până la concedieri colective. Doar la combinatul din Onești, sunt angajate în acest moment 748 de persoane. În urmă cu numai două luni, compania a debutat pe Piața Reglementată a Bursei, ca urmare a transferului de pe piața AeRO.
Chimcomplex SA Borzești, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, cu o capitalizare bursieră de 1,6 miliarde euro, anunță măsuri pentru compensarea impactului negativ al instabilității energetice mondiale.
“Venim după o perioadă în care grupul nostru a avut o creștere sănătoasă și s-a consolidat în rândul celor mai performante companii din industria chimică regională. Acum ne aflăm în fața unor provocări socio-economice fără precedent în contextul războiului din Ucraina. Suntem deciși să acționăm pentru contracararea trendurilor negative ale pieței și păstrarea stabilității companiei, prin reducerea pierderilor economice pe care deja le resimțim”, au declarat reprezentanții Chimcomplex S.A. Borzești, potrivit unui comunicat de presă.
Acțiunile imediate pe care Chimcomplex le are în vedere pentru compensarea impactului negativ al instabilității energetice sunt drastice și fără precedent în ultimii ani. Astfel, platforma Chimcomplex Borzești intră în revizie generală pentru minim trei săptămâni. „Revizia este o operațiune necesară îmbunătățirii echipamentelor și a tehnologiilor de fabricație (eficientizarea producției, reducerea consumurilor energetice)”, potrivit comunicatului.
Compania este nevoită să reanalizeze activitățile secțiilor de producție, în vederea restructurării acestora pentru a rămâne profitabile, în noile condiții de creștere a costurilor materiilor prime.
„Angajații Chimcomplex sunt în continuare o prioritate absolută pentru companie. Încercăm să găsim soluții pentru protejarea lor, însă dacă prețurile la energie nu își vor reveni, suntem în situația în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă, după perioada de șomaj tehnic”, afirmă conducerea combinatului.
Compania are în analiză închiderea unor secții. Pe platforma Chimcomplex Borzești, activitatea Secției Sodă se va reduce la jumătate. Pe platforma Chimcomplex Borzești Rm. Vâlcea, trei secții consumatoare de gaz se vor închide pe termen nelimitat.
Compania va proceda la comasarea diviziilor din teritoriu.
Comunicatul Chimcomplex Borzești:
Chimcomplex anunță măsuri pentru compensarea impactului negativ al instabilității energetice mondiale
București, 14 martie 2022. Chimcomplex SA Borzești, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, anunță măsuri pentru compensarea impactului negativ al instabilității energetice mondiale.
“Venim după o perioadă în care grupul nostru a avut o creștere sănătoasă și s-a consolidat în rândul celor mai performante companii din industria chimică regională. Acum ne aflăm în fața unor provocări socio-economice fără precedent în contextul războiului din Ucraina. Suntem deciși să acționăm pentru contracararea trendurilor negative ale pieței și păstrarea stabilității companiei, prin reducerea pierderilor economice pe care deja le resimțim.” au declarat reprezentanții Chimcomplex S.A. Borzești.
Acțiunile imediate pe care Chimcomplex le are în vedere pentru compensarea impactului negativ al instabilității energetice sunt:
- Platforma Chimcomplex Borzești intră în revizie generală pentru minim trei săptămâni.
Revizia este o operațiune necesară îmbunătățirii echipamentelor și a tehnologiilor de fabricație (eficientizarea producției, reducerea consumurilor energetice). - Compania este nevoită să reanalizeze activitățile secțiilor de producție, în vederea restructurării acestora pentru a rămâne profitabile, în noile condiții de creștere a costurilor materiilor prime.
- Angajații Chimcomplex sunt în continuare o prioritate absolută pentru companie. Încercăm să găsim soluții pentru protejarea lor, însă dacă prețurile la energie nu își vor reveni, suntem în situația în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă, după perioada de șomaj tehnic.
- Compania are în analiză închiderea unor secții astfel:
Pe platforma Chimcomplex Borzești activitatea Secției Sodă se va reduce la jumătate.
Pe platforma Chimcomplex Borzești Rm. Vâlcea trei secții consumatoare de gaz se vor închide pe termen nelimitat.
- Compania va proceda la comasarea diviziilor din teritoriu.
Chimcomplex va continua:
- să își concentreze atenția pe maximizarea producției de polioli/ polieteri și a fabricării produselor pentru care este necesar un consum redus de energie. Minimizează astfel dependența de gaz și energie.
- Programele de investiții aflate în derulare și acțiunile pentru păstrarea avantajelor sale competitive, asigurând necesarul de consum de produse vitale pentru industriile din România și țările vecine.
- să dea valoare resurselor naționale, în conformitate cu cele mai bune practici, pentru a ajuta industriile naționale și internaționale să își atingă obiectivele și a produce materialele de care societatea are nevoie.
- să fie partenerul clienților săi pentru dezvoltarea de produse și servicii care aduc valoare ridicată și care în același timp, fabrică eficient produse chimice esențiale.
“Rămânem realiști, ne facem scenarii de acțiune, cu vigilență în fața schimbărilor economice lipsite de predictibilitate și acoperire în piață. Urmărim evoluția situației energetice la nivel mondial și regional și ne vom adapta permanent pentru a trece cu bine peste aceste perioade tulburi.” au mai declarat reprezentanții companiei.
Despre Chimcomplex
Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie chimică cu o tradiție îndelungată, care dezvoltă produse de calitate pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil. În anul 2021 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 2,24 miliarde lei.
IG a zis
Management de doi lei. In loc sa lupte si sa gaseasca solutii pentru protejarea muncitorilor, care au facut posibila ”cresterea sanatoasa”, ei aleg cea mai nesimtita solutie, concedieri.
Parca vad ca dupa ce trece perioada asta cu scumpiri, o sa vina domnul Vuza sa se planga ca nu gaseste forta de munca si ca ce greu e sa fii antreprenor etc. Hai sictir!