• această afecțiune mai apare astăzi doar în țările subdezvoltate
Cazurile de boli diareice acute sînt monitorizate în județul nostru. „Toate internările săptămînale sînt monitorizate pentru a se vedea care este frecvența acestei boli. Campania a început pe 31 mai”, ne-a declarat medicul Marin Buștiuc, director adjunct la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău. Boala diareică acută este o afecțiune catalagotă drept afecțiune specifică țărilor subdezvoltate. Cu toate acestea, cazurile nu lipsesc nici din județul nostru. După primele două săptămîni de monitorizare, în județul nostru au fost înregistrați 115 pacienți. În săptămîna 31 mai – 6 iunie au fost internați 43 de pacienți, iar între 7 și 13 iunie numărul a crescut la 72 de cazuri. „Ponderea cea mai mare de pacienți afectați de această boală este la copiii între 0 și un an, precum și 1 – 4 ani”, a precizat Marin Buștiuc.
Principala cauză a îmbolnăvirilor este nerespectarea normelor elementare de igienă. Medicii recomandă evitarea preparării alimentelor cu mai mult de două – trei ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condițiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate, consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără să fie reîncălzite sau păstrate la frigider, evitarea contactului între alimentele preparate și cele nepreparate, spălarea atentă a recipientelor în care se face mîncarea, spălarea atentă a mîinilor nu numai după utilizarea toaletei, ci și înainte de masă, întreținerea curățeniei, mai ales în bucătărie, evitarea preparării alimentelor de persoane cu răni la mîini, spălarea atentă a alimentelor, folosirea doar a surselor de apă potabilă și evitarea consumării alimentelor vîndute la colț de stradă.
Diareea acută poate fi cauzată și de apa care curge la robinete. Anul trecut s-au înregistrat 2.671 de cazuri de boală diareică,
afecțiune ce poate fi asociată calității apei. Acestor cazuri li se adaugă și cele 571 de cazuri de hepatită A.
În 2003, DSP Bacău a analizat peste 8.000 de probe la apa potabilă din județ. Dintre acestea, 19 probe au ieșit rău din punct de vedere chimic, și 14 probe au fost necorespunzătoare bacteriologic. Reprezentanții Direcției de Sănătate mai spun că problemele nu apar la nivelul captării apei, ci după ce aceasta trece în rețea. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns