Programul Start-Up Nation, lansat anul trecut și menit să ajute tinerii antreprenori, oferindu-le un ajutor nerambursabil de maximum 200.000 de lei (43.000 de euro) celor care au pornit o afacere în 2017 s-a dovedit de bun augur pentru băcăuani. Nu mai puțin de 115 proiecte au fost acceptate la finanțare.
Firmele nou-înființate nu trebuie să aibă datorii la stat și să creeze cel puțin un loc de muncă pentru următorii doi ani. De asemenea, acționarul/asociații să fie persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-o altă întreprindere mică sau mijlocie care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pe care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere. „Domeniul de activitate a fost destul de diversificat. În domeniul producției au predominat activități precum producția dulciurilor – ateliere de cofetărie, producția de tipărituri, fabricarea articolelor din metal și a materialelor de construcții, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, a jocurilor și a jucăriilor, a articolelor de îmbrăcăminte și producția de ambalaje din materiale eco-friendly”, se arată într-un răspuns remis de Oficiul Teritorial pentru IMM-uri Iași.
Dar, și cei care s-au lansat în sfera serviciilor au depus proiecte, optând pentru crearea de aplicații software, pagini web, activități de asistență medicală, întreținere corporală, dar și furnizarea serviciilor de publicitate. 53 de beneficiari au obținut punctaje maxime. Suma primită poate reprezenta 100 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
Cheltuielile eligibile sunt cele pentru echipamente, spații de lucru, autoturisme (parțial, în limita a 36.000 de lei), licențe IT, chirii pentru spații, cursuri de antreprenoriat și realizarea site-ului firmei și consultanță, ambele în limita a 8.000 de lei. De asemenea, salariile sunt compensate de către stat, în limita salariului mediu brut.
Programul a fost lansat cu scopul de a încuraja noile investiții, pentru crearea de locuri de muncă, ocuparea șomerilor și creșterea investițiilor în tehnologii noi.
Lasă un răspuns