Petrecerea Revelionului a devenit, în ultimii ani, un lux pentru cei
mai mulți dintre români. Față de anul trecut, tarifele în stațiunile
românești aproape că s-au dublat, fără a mai pune la socoteală faptul că multe dintre prețuri sînt socotite în dolari sau în euro și nu îl lei. Multe dintre prețurile de cazare la hotelurile românești taie răsuflarea și cheful oricărui potențial turist. Puțini sînt cei care se încumetă să își lase salariul pe cel puțin trei luni de zile doar pentru a pleca, pentru cîteva zile departe de casă, de sărbători. Pentru a atrage cît mai mulți clienți, agențiile de turism au încercat să cumpere pachete de oferte pentru toate buzunarele. Cele mai ieftine oferte nu includ, însă, decît cazarea și masa festivă de revelion, turistul fiind nevoit să mai lase prin restaurantele din stațiune alte cîteva milioane de lei sau să plece de acasă cu valiza plină de provizii.
Multe dintre agențiile de voiaj au ales, însă, să promoveze turismul în străinătate, acesta avînd o pondere de peste 75% în ofertele de Revelion. Un turist cu buzunarul ceva mai plin ar avea de ales între un sejur de cinci zile (masa, plus cină festivă) la Poiana Brașov, de exemplu, în perioada Revelionului, cu aproape 700 de dolari și o excursie de șapte zile de Sărbători la Paris, Viena, Elveția, Germania sau Italia, la hotel de patru stele, la prețuri cu mult mai mici, respectiv 300-500 de dolari, în acest preț fiind incluse și cheltuielile de transport. Românii care aleg să își petreacă noaptea dintre ani la un restaurant în Poiana Brașov trebuie să scoată din buzunar cel puțin 150 de dolari de persoană pe noapte. De Revelion, cazarea pentru o noapte va costa cel puțin 80 de dolari în cameră de un pat, 120 pentru camera dublă și 150 de dolari pentru apartament. Prețuri asemănătoare sînt practicate și de hotelurile din Predeal. Oferta de Revelion, cu trei nopți de cazare, masă festivă și pensiune completă, la care se adaugă accesul la piscină, saună, fitness și jocuri, poate ajunge pînă la 15 milioane lei de persoană. Cu toate acestea, hotelurile din aceste stațiuni sînt arhipline de Sărbători, iar pentru a mai prinde un loc trebuie să faci rezervări cu cel puțin două – trei săptămîni înainte. Sînt și stațiuni unde prețurile sînt, relativ, mai accesibile. Spre exemplu, la Băile Felix, prețul unui sejur de trei nopti, cu masă festivă și program de divertisment la un hotel de o singură stea, nu ajunge decît 1,9 milioane de lei. În România există și alte oferte pentru petrecerea Revelionului la prețuri mai rezonabile. Este vorba de ofertele pentru stațiunile de pe Litoral, unde tarifele pornesc de la trei milioane de lei, ceea ce înseamnă cazare pentru trei nopți și cina de Revelion, pentru un hotel de trei stele. Costurile pentru petrecerea Revelionului la Herculane, Slănic Moldova, Vatra Dornei, Călimănești, Căciulata, variază în funcție de pachetul de servicii oferite de agenții, între cinci și șase milioane de lei.
Pentru a mai reduce din costuri, o mare parte dintre cei care vor să-și petreacă Revelionul la munte se orientează spre alte tipuri de
cazare. Mulțimea de vile apărute peste noapte în stațiunile turistice
dezvoltă turismul rural, mai puțin pretențios, dar mai ieftin. Petrecerea unui Revelion la o astfel de pensiune nu ajunge mai multe de 100-150 de dolari. Chiar dacă nu este vorba de lux sau room-service, oferta pensiunilor include micul dejun sau două mese pe zi, în funcție de preț. În plus, majoritatea camerelor sînt dotate cu televizoare conectate la rețeaua de cablu, grupuri sanitare cu apă caldă, acces la bucătărie, etc. Multe agenții de turism oferă și astfel de servicii, unde prețul poate fi negociat în funcție de condițiile oferite. Astfel, un sejur complet poate include plimbări cu sania, tradiționala tăiere a porcului, cina festivă de Revelion, foc de tabară și un program de colinde. Cine vrea să petreacă un Revelion ca la țară mai trebuie să scoată din buzunar un milion de lei pentru gazdele care se oferă să taie porcul și să facă focul de tabără. Prețurile variază și în funcție de zonă, Valea Prahovei și Bran fiind unele dintre cele mai scumpe destinații, dar și cele mai căutate. De asemenea, în Maramureș, pensiunile oferă de Revelion un preț de 150.000 de lei pe noapte pentru o persoană. Dacă vă hotărîți să renunțați și la masa festivă de Revelion în favoarea piftiei și a mititeilor la grătar aduși direct de acasă, prețurile pot scădea considerabil. Șampania cumpărată cu cîteva săptămîni înainte de Revelion poate fi considerată și ea o economie.
Pentru cei care nu pot pleca pentru prea multe zile de acasă, petrecerea Revelionului la unul din restaurantele din oraș, poate fi, la rîndul ei, o soluție. În Bacău, spre exemplu, multe din restaurantele unde se organizează petreceri di Revelion mai au încă locuri libere. Prețurile variază între 800.000 și două milioane de lei în funcție de meniu și de programul artistic oferit, iar plata poate fi făcută și în două tranșe. Singura condiție este ca suma integrală să fie achitată cu maxim o săptămînă îainte de data de 31 decembrie. (E.S.)
Lasă un răspuns