• OMV a cerut un preț dublu dacă salariații Petrom vor cumpăra 8% din acest capital
Prețul de subscriere pentru exercitarea dreptului de preferință acordat la majorarea de capital social al Petrom, care urmează a fi aprobată săptămîna viitoare, va fi de 0,0525 euro, în lei la cursul BNR de la data la care se va ține Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor – a anunțat ieri directorul Direcției Strategie, Planificare, Dezvoltare din Petrom, Gheorghe Șupeală. Majorarea capitalului social a fost propusă cu 73 de milioane de dolari prin acțiuni subscrise de OMV și de ceilalți acționari (mai puțin Ministerul Economiei) – pentru ca fiecare să-și păstreze cota de participare la capitalul social.
Acționarul majoritar, grupul austriac OMV, a fost de acord, recent, ca și salariații să cumpere 8% din acțiunile rămase disponibile la Petrom (din portofoliul statului), dar la un preț egal cu cel pe care OMV l-a oferit la rîndul ei atunci cînd a achiziționat 33% din capitalul social al Petrom. Din cele peste 37,7 miliarde de acțiuni Petrom, acționarul OMV a preluat aproape 12,6 miliarde, la prețul de aproape 5.000 de lei pe acțiune. Prețul de subscripție pentru majorarea capitalului social este, așadar, la mai puțin de jumătatea acestuia. Dacă salariații ar putea cumpăra astfel peste trei milioane de acțiuni, le-ar trebui nu 15.000 de miliarde de lei, ci numai 6.300 de miliarde. Asociația salariaților, condusă de Liviu Luca, a achiziționat deja 2% din acțiunile Petrom, dar potrivit unei înțelegeri mai vechi cu Guvernul, pachetul asociației sindicale poate ajunge pînă la 10% din acțiuni. Petrom deține în județul Bacău schelele de producție petrolieră și de foraj din zona Moinești și sucursala de distribuție a carburanților Peco, ai căror salariați ar putea fi interesați de cumpărarea de acțiuni.
Compania austriaca OMV a devenit acționarul majoritar al SNP Petrom pe 23 iulie. Valoarea totală a tranzacției s-a ridicat la aproximativ 1,5 miliarde de euro. OMV a plătit 669 de milioane de euro pentru 33,34% din acțiuni și, ulterior, își va ridica participația la 51% printr-o majorare de capital, în valoare de la 723 de milioane de euro pînă la 855 de milioane de euro, în funcție de exercitarea drepturilor de către acționarii minoritari sau de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. BERD ar putea deține aproape 2% din acțiunile Petrom. (Petru DONE)
Lasă un răspuns