Compania Petrom finanteaza Proiectul de dezvoltare comunitara Valea Muntelui din judetul Bacau, care urmareste introducerea zonei într-un circuit turistic si economic bazat pe produse si îndeletniciri traditionale, cu impact minim asupra mediului. Valea Muntelui este un loc în care traditia s-a pastrat de sute de ani, iar sate precum Brusturoasa si Palanca sint cunoscute pentru mincarurile traditionale si mestesugurile locale.
Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) Bacau, care aplica proiectul, va construi un centru comunitar în care sa functioneze o bucatarie ecologica pentru prepararea mincarurilor specifice zonei si citeva ateliere de prelucrare a lemnului. Constructia va fi realizata cu forta de munca locala, respectind arhitectura zonei si folosind surse alternative de energie. Initiatorii au reusit deja sa-i organizeze pe localnici în asociatii si sa trimita citiva dintre micii producatori la concursuri si tirguri de profil, unde au fost premiati. FSC si-a început activitatea înca de acum 10 ani în zona Podu Turcului, marcata de saracie si probleme sociale, precum analfabetismul, somajul si abandonul scolar.
Pentru a rezolva o parte dintre aceste probleme, Fundatia a venit cu proiecte de asistenta medicala, a creat o farmacie mobila si a avut activitati de planning familial. Proiectul „Acces la educatie” se îndreapta spre educarea populatiei din zona. În acest sens, FSC a amenajat deja trei centre educationale în cele mai dezavantajate comunitati din zona. Copiii vin acolo sa-si faca lectiile si sa se joace dupa orele de scola. Un personal calificat ofera copiilor asistenta de specialitate. Fundatia si-a propus sa întareasca spiritul comunitar prin tiparirea unui ziar local si vor fi organizate cursuri pentru învatatorii si suplinitorii din zona, se va construi un loc de joaca pentru copii si o scoala a parintilor care sa le arate importanta educatiei pentru copiii lor. (Petru DONE)
Lasă un răspuns