• șomerii refuză, însă, să se angajeze în acest domeniu
Firmele de confecții din județul Bacău au oferit, numai anul trecut, peste 1.000 de locuri de muncă vacante. Octavian Țicău, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, spune că piața muncii în domeniul confecțiilor este una cu o dinamică ridicată. „Oferta de locuri de muncă se menține la un nivel ridicat de cel puțin zece ani. De la un an la altul nu apar foarte multe firme noi, care să absorbă personalul, dar se înregistrează o migrație a salariaților de la o firmă la alta. Fiecare patron nou intrat pe piață oferă un salariu atractiv pentru oameni, apoi, în timp, nu mai aplică majorări și ajunge la nivelul celorlalte firme.”, explică Octavian Țicău.
Anul trecut, AJOFM Bacău a încercat să se adapteze la cerința mare de forță de muncă existentă pe piața confecțiilor și a organizat șapte serii de cursuri de calificare în domeniu, la care au fost cooptați pste 100 de șomeri. Numai că, în general, oamenii preferă să stea acasă decît să se încadreze într-o firmă de confecții. Octavian Țicău spune că 60 % dintre cursanți au încheiat un contract de muncă, dar asta nu a reprezentat un exemplu pentru alți șomeri. „În general, șomerii refuză să meargă la cursuri de calificare în confecții. De altfel, anul trecut, 90 dintre cei care ne-au anunțat că nu merg la curs au fost scoși din plată și au pierdut indemnizația. În general, ei spun că nu vor să devină confecționeri, fie pentru că nu le place, fie pentru că știu că nivelul salariilor este scăzut. patronii oferă, în general, salariul minim pe economie sau puțin peste acesta”, ne-a declarat directorul AJOFM.
Oferta de locuri d emuncă vine, în general, de la aceleași societăți, care nu își pot stabiliza personalul, tocmai din cauza salariilor mici.
Tendința unei oferte mari se va menține și în următorii ani, estimează specialiștii AJOFM, care iau însă în calcul și tendința existentă a patronilor din străinătate, care preferă să lucreze în lohn. România a reprezentat o zonă bună, dfar acum patronii se reorientează spre Ucraina, Republica Moldova sau Rusia, acolo unde forța de muncă este și mai ieftină decît la noi. „Cu cît salariul minim pe economie va fi mai mare în România, cu atît firmele de confecții se vor orienta mai spre est. Acum nu este cazul, dar nu este exclus ca, în următorii ani, dintr-un excedent de locuri de muncă să înregistrăm șomaj în confecții”, apreciază Octavian Țicău. În acest moment, confecțiile și construcțiile sînt principalele domenii economice din județul Bacău unde există nevoie acută de personal.
Lasă un răspuns