Pierderile suportate de agentii economici si de populatie prin aprecierea monedei euro, care a cistigat peste 7% de la începutul anului, dar si investitiile pe piata de capital pot fi diminuate sau chiar anulate, cu un pic de curaj si costuri reduse, de piata de capital futures. Aceasta piata a fost initiata, in Romania, la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu – SIBEX. Specialistii ei au acceptat sa ofere incepatorilor in astfel de investitii – cititori ai ziarului nostru -, saptaminal, elementele primare de care au nevoie. Acesta este un demers educational, iar strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor.
Acoperirea sau reducerea riscului valutar ori de portofoliu (hedging) se face, pe aceasta piata, prin cumpararea sau vinzarea de contracte futures la Bursa din Sibiu (www.sibex.ro). Este vorba de un angajament (contract) standardizat între doi parteneri – un vinzator si un cumparator – de a vinde, respectiv de a cumpara un bun (actiuni, valute, aur, marfuri etc.) la un pret stabilit în momentul încheierii tranzactiei si cu executarea contractului la o data viitoare (future), numita scadenta. Astfel, este deschisa o pozitie, care poate fi lichiditata (închisa) în oricare moment al existentei contractului, printr-o operatiune inversa, de cumparare sau vinzare, (dupa zece minute de la deschiderea pozitiei, doua zile, o saptamina sau la scadenta). Scadentele de la Sibex sint la o luna, 2 luni, 3 luni, 6 luni, 9 luni si un an.
Cine tranzactioneaza în piata futures
Cei care îsi acopera riscurile (hedgerii) au nevoie de o contrapartida, care poate fi tot un hedger sau un speculator, rezultatul final al tranzactiilor futures fiind un joc cu suma zero. Speculatorii sint principalul motor al unei piete futures, fiind cei care preiau riscurile. „Speculatorii sint mereu altii, schimba mereu pozitiile în piata si urmaresc obtinerea rapida a cistigurilor” – spun brokerii din piata la termen de la Sibiu. (Petru DONE)
Lasă un răspuns