Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criza. Un demers educational sustinut de purtatorul de cuvint al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu – Sibex, Decebal N. Todarita, explica aceasta pentru incepatori, desi strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor. Astazi, Contractele futures pe întelesul tuturor: riscurile (II).
Pierderile înregistrate în contul investitorului, în cazul unei miscari adverse a pretului si a nefolosirii unor strategii de protectie (cu optiuni) pot sa fie, teoretic, nelimitate, mult mai mari decit suma investita initial.
Pierderile sint imediate si debitate automat din contul investitorului, odata cu amplificarea miscarii adverse. Brokerul va putea cere, pe parcursul duratei contractului, suplimentarea sumei din cont pina la nivelul de siguranta, iar în cazul imposibilitatii acestei suplimentari va lichida fortat pozitiile, la un pret necompetitiv. Dupa aceasta lichidare fortata, chiar daca pretul se va întoarce în favoarea sa nu va va mai folosi la nimic.
Exista circumstante în care poate fi dificil sau chiar imposibil de închis o pozitie, prin initierea unei operatiuni contrare pe aceeasi piata. Aceasta închidere a pozitiei trebuie efectuata daca se doreste marcarea profitului sau eliminarea unei acumulari a pierderii. Daca activul suport este suspendat de la tranzactionare sau accesul în piata este îngreunat, investitorul nu va putea sa actioneze potrivit dorintei sale, iar situatia ar putea degenera în acest interval de timp. Totodata, pe o piata mai putin lichida poate fi mai dificil de initiat sau de închis pozitii.
Acest lucru poate crea pierderi aditionale, prin achizitionarea / vinzarea contractelor derivate la preturi mai mari / mici decit în cazuri normale. De asemenea, în cazul unor piete mai putin lichide, este dificil de initiat strategii de continuare sau de protectie adecvate, atunci cind apare necesitatea acestora. În anumite conditii, pretul de pe piata futures poate sa nu îsi mentina relatia anticipata cu pretul activului suport de pe piata spot. Aceasta discontinuitate poate afecta strategiile de hedging existente în acea perioada, care pe termen scurt ar putea sa nu mai corespunda asteptarilor.
Daca un investitor intra pentru prima data în piata derivatelor, e recomandabil ca înainte de acest moment sa utilizeze trazactionarea virtuala care este pusa gratuit la dipozitia tuturor de bursa sibiana, prin intremediul platformei „Demo”, care reproduce fidel caracteristicile platformei „Eltrans”. Apoi, dupa aceasta experienta, în momentul intrarii efective în piata, sa înceapa, prudent, cu o suma de care se poate dispensa. (Petru DONE)
Lasă un răspuns