Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criza. Un demers educational sustinut de purtatorul de cuvint al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu – Sibex, Decebal N. Todarita, explica aceasta pentru incepatori, desi strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor. Astazi, despre Vocabularul optiunilor (I)
Optiunea este un contract de vinzare-cumparare între doua parti, care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau a vinde o anumita cantitate de marfuri, valute, valori mobiliare sau instrumente financiare la un pret prestabilit numit pret de exercitare, la (sau) înaintea unei anumite date, numita scadenta. Pentru a intra in posesia acestui drept, cumparatorul plateste vinzatorului contractului un pret denumit prima.
Optiunile sint instrumente financiare derivate tranzactionate în cadrul unor piete bursiere reglementate sau pe piete de tip OTC (over the counter) si care genereaza drepturi sau obligatii diferite pentru partile implicate în tranzactie. Ca si contractele futures, ele au la baza un activ suport care poate fi o marfa, un indice bursier, o actiune, rata dobinzii sau chiar un contract futures. La bursa din Sibiu se tranzactioneaza optiuni pe contracte futures.
Investitiile în optiuni au un vocabular specific. Aceste notiuni trebuie însusite pentru o buna întelegere a procesului de tranzactionare.
Exista doua tipuri de optiuni: optiunea Call care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara, activul suport la pretul de exercitare, la o anumita data sau pe o anumita perioada pina la acea data si optiunea Put care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde contractul futures de la baza optiunii la pretul de exercitare prestabilit.
Un prim element specific acestui timp de instrument derivat este pretul de exercitare. Acesta este pretul la care cumparatorul unei optiuni are dreptul sa cumpere sau sa vinda un anumit contract futures.
Activul suport este contractul futures care sta la baza optiunii. Cumparatorul optiunii este persoana care dobindeste dreptul conferit de optiune de a cumpara sau vinde activul suport. Vinzatorul optiunii este persoana care vinde optiunea si care îsi asuma toate obligatiile aferente tranzactiei. Mai precis, el se obliga sa vinda activul suport daca este vorba de o optiune Call sau sa cumpere activul suport daca este vorba de o optiune Put. (Petru DONE)
Lasă un răspuns