Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criza. Un demers educational sustinut de purtatorul de cuvint al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu – Sibex, Decebal N. Todarita, explica aceasta pentru incepatori, desi strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor. Astazi, despre Vocabularul optiunilor (IV)
Sa spunem ca un investitor initiaza tranzactionarea unui contract pe optiuni pe cursul leu/euro la bursa la termen din Sibiu. Aceasta actiune presupune cumpararea / vinzarea unui contract futures echivalent unei cantitati standard de 1.000 de euro, conform specificatiilor standardizate ale acestuia. În mod similar, pe toate activele suport disponibile tranzactionarea optiunilor înseamna cumpararea / vinzarea unui contract futures echivalent unei cantitati standardizate de actiuni (1.000 sau 10.000 de actiuni plus un contract futures) conform acelorasi specificatii standardizate. Specificatiile unui contract options standardizeaza mai multe clauze.
Simbolul contractului este cel care identifica un contract options pe piata. În cazul contractului options pe cursul valutar euro/leu, simbolul este EUR/RON. Daca activul suport este reprezentat de actiunile Bancii Transilvania, atunci simbolul contractului futures corespunzator este DETLV („DE” provine de la termenul „DERIVAT”, iar „TLV” este simbolul sub care actiunile Bancii Transilvania sint tranzactionate pe piata spot). Simbolurile individualizeaza fiecare contract si ajuta participantii în piata sa le identifice rapid pe platforma de tranzactionare electronica.
Un alt element specific contractelor cu optiuni este pretul de exercitare. Este pretul stabilit drept referinta în momentul cumpararii / vinzarii optiunii. Poate fi considerat o borna în functie de care, pe parcursul scadentei, se calculeaza profitabilitatea optiunii. Pentru fiecare dintre cele doua parti implicate în tranzactie, acest pret este un nivel important, deoarece reprezinta valoarea de la care pierderea sau cistigul lor (în functie de tipul de optiune si de pozitia short sau long) începe sa ia proportii. Practic, pretul de exercitare este cel al activului suport rezervat pentru vinzare sau cumparare (în functie de tipul optiunii) de cumparatorul optiunii. Aceste preturi de exercitare se listeaza automat la intervale standard în platforma Eltrans, începind cu momentul tranzactionarii primului contract futures suport pe scadenta respectiva, dupa o procedura prevazuta în Regulamentul nr. 4 de tranzactionare al Sibex.
Activul suport este contractul futures pe marfa sau produsul care fac obiectul acestuia si care este tranzactionat pe piata futures. Spre exemplu, contractul options EUR/RON are ca activ suport contractul futures EUR/RON. Optiunile pe contractele futures pe actiuni au ca activ suport contractele futures pe actiuni tranzactionate pe piata sibiana. Pentru optiunile DESNP activul suport îl constituie contractul futures DESNP, care la rindul sau are la baza actiunile societatii Petrom listata la Bursa de Valori. DESIF3 are ca activ suport actiunile SIF 3 Transilvania si asa mai departe. (Petru DONE)
Lasă un răspuns