Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criză. Un demers educational sustinut de directorul departamentului de dezvoltare al Bursei Monetar-Financiare si de Mărfuri de la Sibiu – Sibex, Ioan Aleman, explică aceasta pentru incepători, desi strategiile prezentate nu reprezintă sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicării lor apartine doar investitorilor. Astăzi: Despre analiza tehnică (IV)
Analiza tehnica se bazeaza pe premisa ca evolutia preturilor urmeaza scheme constante. Cei care cred acest lucru sint numiţi chartisti, deoarece ei concep grafice (engl. charts) privind evoluţia preţurilor si incearca sa gaseasca modele care se repeta. Chartistii elimina cauzele si analizeaza doar efectul acestora in evolutia pretului. Ei incep cu un grafic elementar, care are ca subiect pretul de deschidere, pretul maxim, minim si pretul de inchidere al unei tranzactii. Intr-un fel, chartistul care crede ca intreaga informatie fundamentala se reflecta in final in pretul pietei, o ia pe o scurtatura. Cel care face analiza fundamentala studiaza factorii externi, dar chartistul studiaza efectele acelor factori care se reflecta in standardele preturilor.
Investitorii de pe pietele futures si nu numai ei, au inceput sa analizeze evolutia in trecut a pretului, deoarece erau convinsi ca acesta inglobeaza efectele tuturor factorilor de influenta existenti pe piata la momentul respectiv. Cu alte cuvinte, preturile diferitelor produse reflecta toate schimbarile in balanta cerere-oferta cauzate de factorii economici, politici si psihologici. Mai tirziu, observatiile asupra sezonalitatii recoltelor sau a cererii in functie de anotimpuri au generat teoria repetitivitatii istorice a pietei. In sfirsit, pe baza cazurilor reale studiate, s-a ajuns la concluzia ca pretul, odata instalat pe o anumita directie, se va mentine pe acea directie cu o viteza relativ constanta un anumit timp, inainte ca noi forte sa se dezvolte pentru a schimba raportul dintre vinzatori si cumparatori si, in final, directia de evolutie a pretului.
Acesti trei factori – pretul, ca rezultat final al combinatiei tuturor factorilor ce acţioneaza asupra pietei, repetabilitatea comportamentului pretului si tendinta pretului de a se misca in cadrul unor trenduri (directii) – au devenit, de-a lungul timpului, elementele de baza ale analizei tehnice. (Petru DONE)
Lasă un răspuns