Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criza. Un demers educational sustinut de directorul departamentului Dezvoltare al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu – Sibex, Ioan Aleman, explica aceasta pentru incepatori, dar strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor. Astazi: Utilizarea graficelor in analiza tehnica (IV)
Grafice „bara”
Aceste grafice sint cele mai utilizate, in prezent, de traderii de pe toate pietele lumii. Caracteristica principala a acestor grafice este ca evolutia pretului pe diferite intervale de timp – ani, luni, saptamini, zile, ore, minute – este marcata grafic prin asa-numitele „bare” de pret. Patru elemente caracterizeaza o astfel de bara: Valoarea maxima si valoarea minimă a preţului pe intervalul analizat, care, prin unirea lor, genereaza o „bara” de pret verticala. Pretul de deschidere, marcat printr-o mica linie orizontala, in stinga barei, si care marcheaza pretul la care s-a efectuat prima tranzactie in intervalul respectiv. Pretul de inchidere, marcat cu o linie orizontala in dreapta barei de pret si care semnifica pretul ultimei tranzactii efectuate in intervalul studiat.
Dintre toate aceste preturi, cel de deschidere este cel mai putin important pentru o analiza si, de aceea, de multe ori multi analisti omit aceste valori. In prezent, graficele „bara” cunosc cea mai mare raspindire printre analistii pietelor financiare Pe un grafic liniar se poate observa evolutia pretului doar pe una dintre componentele sale (deschidere, inchidere, maxim sau minim), in timp ce graficul bara ofera toate aceste valori simultan, permitind in acelasi timp monitorizarea evolutiei pietei intre valorile sale extreme in cadrul unei bare de pret. In acelasi timp, pe graficele „bara” se pot trasa intotdeauna linii de trend care sa tina seama de oricare dintre valorile unei bare de pret.
(Petru DONE)
Lasă un răspuns