• datorită Taberei Naționale de Artă Plastică de la Moinești-Slănic Moldova, Moineștiul a reușit să dețină peste o sută de tablouri aparținînd unor artiști plastici importanți • din nefericire, dorința pictorilor de a înființa un muzeu în Moinești nu găsește rezonanță și în inimile factorilor de răspundere
Peste 130 de tablouri, aparținînd unor pictori contemporani din România și din alte țări, s-au strîns la Moinești, datorită organizării anuale a Taberei Naționale de Arte Plastice de la Moinești-Slănic Moldova. Ajunsă la cea de-a VIII-a ediție, sau a X-a dacă sînt luate în calcul și cele două ediții organizate înainte de 1989, la care au participat doar pictori din județul Bacău, Tabăra Națională de la Moinești a reușit să strîngă și în acest an nume de seamă ale artei contemporane românești: Ion Burlacu, Cristina Ciobanu, Ion Viorel Cojan, Anatol Danilișin, Amelia Diamandescu Gherasim, Marin Gherasim, Elena Karacentev, Teodor Moraru, Ariana Nicodim, Ion Nicodim, Carmen Poenaru, Dragoș Petrașcu, Ion Sălișteanu, Ion Văsîi, Oana Maria Văsîi, Simion Zanușa. Conform tradiției, toți artiștii care au onorat invitația la această tabără vor dona una sau mai multe din creații organizatorilor pentru înființarea unui viitor muzeu de artă plastică modernă și contemporană la Moinești. Ideea acestei instituții de cultură a venit de la pictorului Ion Văsîi, organizatorul taberei, care se zbate de ani bun să facă în orașul natal primul muzeu. „În municipiul Moinești nu mai există în momenul de față nici un muzeu. A fost unul al petrolului înainte de 1990, dar a fost desființat. Acum un an, iubitorii petrolului l-au reînființat în incinta unei școli din oraș, într-un spațiu deloc propice. Cu alte cuvinte, Moineștiul, deși este municipiu, nu are nici un muzeu. În urmă cu patru ani mi-a venit ideea organizării unui muzeu de artă plastică modernă, datorită achizițiilor făcute de-a lungul timpului prin intermediul Taberei de Pictură de la Moinești – Slănic Moldova. Deși am strîns peste 140 de picturi și toată lumea se arată a fi amabilă pentru o asemenea investiție, nimeni nu face mai nimic”, ne-a declarat pictorul Ion Văsîi, organizatorul Taberei Naționale de Pictură.
Cu materialul pregătit pentru a face intrarea orașului Moinești în lumea bună a artelor plastice românești, rămîne de văzut dacă autorităților locale și factorii de decizie vor oferi un spațiu propice unui muzeu de artă. „Hotelul din Moinești este neatins de 14 ani. Ne zbatem pentru a obține măcar două paliere pentru a organiza acolo un muzeu de artă, alături de unul al petrolului și unul de arheologie, întrucît la Moinești funcționează două șantiere arheologice importante”, a mai spus Ion Văsîi. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns