• pînă acum, ei erau scutiți de taxe vamale atîta vreme cît operele de artă cu care ieșeau peste graniță nu făceau parte din patrimoniul național • din luna aprilie, toate operele plastice a căror valoare depășește 45 de euro se taxează cu 20 la sută din valoarea evaluată
Pictorii băcăuani care scoteau bani buni vînzîndu-și propriile opere de artă peste hotare s-au văzut puși în situația de a găsi o altă modalitate de a-și comercializa creațiile, din cauza taxelor vamale impuse la scoaterea lor din țară. Pînă acum, ei puteau ieși cu ele în afara țării doar pe baza unui atestat că operele plastice nu fac parte din patrimoniul național și nu plăteau taxe vamale. Da la începutul lunii aprilie, în afară de faptul că trebuie să-și găsească un evaluator, în speță Uniunea Artiștilor Plastici (UAP), care să le evalueze lucrările de artă, ei trebuie să mai plătească și taxe vamele pentru fiecare tablou sau sculptură scoasă prin vamă. „Tot ce trece de 45 de Euro se taxează cu 20 la sută. Pînă la apriția acestei norme erau zeci de lucrări de artă contemporană care ieșeau din țară fără să plătească taxe vamale. Anul trecut, de exemplu, am avut înregistrate peste 15.000 de tablouri care au ieșit din țară prin vama Bacău. Acum nu mai vin cu ele în vamă”, ne-a spus șeful Vămii Bacău, Vasile Șoiman. Potrivit reglementărilor vamale, operele de artă plastică se vămuiesc la fel cu oricare alte categorii de bunuri conținute în bagajul personal al călătorilor. „Pentru bunurile culturale, în categoria cărora intră și operele de artă plastică, de colecție, sau cu valoare numismatică, ori pentru trofeele de vînătoare, valoarea în vamă se poate determina luîndu-se în considerație valoarea comunicată de către o instituție abilitată sau o societate comercială de profilori cea stabilită în urma unei exeprtize efectuate de o persoană autorizată”, ne-a mai spus Șoiman. O altă modalitate de evaluare este și cea pe baza unei declarații date pe propria răspundere chiar de către persoana care vrea să treacă peste graniță cu astfel de obiecte. Numai că, în acest caz, pe lîngă declarația pe propria răspundere privind valoarea operelor de artă plastică din propriul bagaj, călătorul trebuie să-și asume și sancțiunile în cazul în care, ulterior, se constată că sînt diferențe între declarații și realitate.
Cifra tablourilor trecute peste vamă anul trecut l-a consternat pe pictorul Mihai Chiuaru, președintele filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP). „Nu se poate așa ceva. Artiștii băcăuani nu au vîndut în afară atîtea tablouri. Cred că se face o confuzie. Există o armată de amatori care fac tot felul de kitchuri cubiste, pe care le vînd prin intermediul internetului în America. Este bine să nu se facă confuzie între acest gen de lucrări și creațiile artiștilor plastici din Bacău”, ne-a declarat Mihai Chiuaru. În privința noilor reglementări legislative, președintele filialei Bacău a UAP nu pare afectat de această lege deoarece, în opinia sa, aceasta nu face referire la profesioniștii genului, ci exact la acei amatori care fac bani grație internetului. „Această lege este valabilă, probabil, pentru această armată de amatori, întrucît pentru artiștii membri ai Uniunii Artiștilor Plastici există o altă lege, care nu cred să fi fost abrogată. Deci, repet, ar fi bine să nu se mai facă această confuzie între artiștii plastici profesionișii și acești amatori”, a mai spus Mihai Chiuaru. (Mirela ROMANEȚ, Constatin GHERASIM)
Lasă un răspuns