* bacauanii de toate virstele au inceput sa manifeste deschidere fata de un subiect considerat pina in urma cu ceva vreme, tabu: tatuajele * de circa trei ani, tot mai multi oameni – barbati si femei, tineri sau mai in virsta, de diferite conditii sociale – trec, deopotriva, pragul salonului de tatuaje din Bacau, in ideea de a-si imprima unul pe propriul corp * chiar si asa, spun reprezentantii salonului, nu exista, inca, o cultura a tatuajului ca forma de arta printre romani, multi dintre clienti alegind sa se tatueze doar pentru ca „e la moda”
Considerat doar kitch, dezgustator, nesanatos sau moft de catre unii, tatuajul reprezinta pentru altii o atitudine, un mod de exprimare, un fel de „a fi tu insuti”. Subiect controversat inca la noi, ideea de tatuare incepe totusi, sa fie acceptata daca nu sa surida chiar, din ce in ce mai multor persoane. Marturie sta numarul tot mai mare de bacauani care trec, lunar, pragul unicului salon autorizat in care se efectueaza „picturi corporale definitive”. Surprinzator poate pentru unii, cei care isi manifesta dorinta de a-si tatua corpul nu sint doar tinerii „idealisti” sau care asculta un anumit gen de muzica, ci si adulti si chiar virstnici provenind din toate categoriile sociale. „Nu putem spune ca vin mai mult barbati decit femei, mai multi tineri decit batrini, mai multi intelectuali decit persoane fara studii. Un tatuaj este o cale de exprimare ce nu tine de virsta sau de conditie socio-profesionala”, spune Vlad, 23 ani, „pictorul” de trupuri de la salon.
Tatuajul, ca forma de arta
Chiar daca bacauanii au inceput sa manifeste deschidere fata de ideea de „tatuaj” ei nu au totusi, crede Vlad, cultura acestuia. „Este adevarat, conceptia generala potrivit careia tatuajul este specific persoanelor din detentie s-a mai diminuat. Oamenii au inceput sa accepte ideea ca tatuajul este o forma de exprimare. Nu au insa, constiinta faptului ca un tatuaj este mai mult decit atit. Este – si aici trag linie clar – o ramura a artei. Tatuajele exista de mai mult timp decit s-ar crede, in nici un caz nu sint legate de aparitia trupelor rock sau a unui curent anume, ele datind dinaintea erei noastre. De-a lungul timpului ele au fost adoptate de diferite civilizatii si au avut numeroase semnificatii „, ne povesteste Vlad. Multe persoane care vin pentru a se tatua nu au aceste cunostinte si privesc tatuajul ca pe ceva „la moda”, care „da bine”. „A-ti face un tatuaj e o decizie definitiva. Am constatat ca unii nu constientizeaza acest lucru, alegind modele pentru corpul lor doar pentru ca li se pare ca-s «cool». Noi incercam sa le prezentam alternative si sa-i determinam pe cit posibil, sa aleaga un tatuaj cit mai estetic si potrivit personalitatii fiecaruia”, apreciaza tinarul reprezentant al salonului.
Tatuajul, un act repsonsabil
Tatuajul, crede Vlad, nu este o moda, este „ceva personal” si o arta totodata, te exprimi prin el si te exprima. Este, in acelasi timp, un act de reponsabilitate. „Cel care isi face un tatuaj trebuie sa si-l asume. Noi ne asumam, de asemenea, raspunderea in fata clientilor si le spunem toate riscurile la care se supun. Exista si riscuri, evident, nu fiecare corp reactioneaza la fel. In plus, omul trebuie sa fie constient ca tatuajul se poate modifica odata cu inaintarea in virsta”, explica desenatorul. Tocmai de aceea, zice el, la salon nu se fac tatuaje decit, conform legii, persoanelor peste 18 ani. Clientii, spune Vlad, au gusturi de toate felurile. Fetele prefera in general tatuajele micute, reprezentind flori, fluturi, stelute etc. aplicate pe git, pe glezna piciorului sau omoplati. Barbatii le prefera pe brate, piept sau pulpe, iar modelele sint dintre cele mai diverse: portrete, mesaje de dragoste, nume, cranii, coroane de spini etc.
Anonim a zis
tare
Gica Contra a zis
Eu as vrea un tatuaj cu o inima strapunsa de o sageata si mai jos sa scrie ” I Love You Simona!” 🙂
ala a zis
frumos text, Madalina.
mihai a zis
din imagine pe care o vad nu mi se pare igienic.de ce .tot eu va raspund :ar trebui sa aibe manusi!
M.R. a zis
Mihai, fotografia e facuta pentru Ziar, baiatul nu era chiar in timpul activitatii 🙂