Locurile natale au fost principala sursa de inspiratie pentru pictorul naiv Ioan Maric, artist bacauan, care prin arta sa de a reda in culoare atmosfera satului românesc a ajuns cunoscut in mediile artistice din mai multe tari europene. Vineri, 14 septembrie, cind credinciosii ortodocsi sarbatoresc Inaltarea Sfintei Cruci, Badita, cum ii place sa i se spuna, va lansa la biserica din satul natal Luncani, al comunei bacauane Margineni, albumul trilingv „Lada de zestre”, aparut anul acesta la Editura Vicovia. Cartea este un omagiu adus parintilor pictorului, dar si locurilor in care acesta s-a nascut.
„Daca, asa cum se spune chiar in aceasta carte, «pasii omului ajung acolo unde dicteaza Dumnezeu», atunci pot spune ca, pentru mine, Luncani inseamna «lada de zestre», cu obiceiuri, datini, traditii si dealul manastirii, locul sfint al nasterii, locul copilariei pe care il port in suflet, ca pe o icoana oriunde ma duc, si inceputul unei vieti binecuvintate de Providenta, in care am cautat sa transform harul cu care am fost inzestrat ca pictor in dar pentru semenii mei si in necontenita invitatie la credinta si iubire”, isi incepe Ioan Maric martirisirea din paginile volumului.
Pe linga cuvintele artistului, prezente in limbile româna, franceza si engleza, albumul mai include fotografii cu parintii sai, sau fotografii facute impreuna cu alte rude si prieteni sau cu personalitati pe care Ioan Maric le-a intilnit in parcursul sau profesional. Volumul include de asemenea un numar mare de copii ale tablourilor. Conceptia grafica a albumului apartine artistului Ioan Viorel Cojan. Proiectul „Lada de zestre” a fost realizat cu sprijinul Primariei municipiului Bacau si al Consiliului Local al municipiului Bacau. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns