• un control al inspectorilor de la OJPC Bacău a scos în evidență nereguli la majoritatea producătorilor și comercianților din județ • valoarea amenzilor este de aproape 40 de milioane de lei
Timp de două săptămîni, comercianții de piese auto din județul nostru au fost verificați la sînge de inspectorii din cadrul Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău. Verificarea s-a soldat cu aplicarea de amenzi în valoare de aproape 40 de milioane de lei. „Acțiunea noastră a urmărit modul în care se respectă prevederile legale în domeniul protecției consumatorului la comercializarea pieselor auto, piese care asigură siguranța traficului și a oamenilor”, ne-a declarat Sorin Elisei, inspector șef la OJPC Bacău. Organele de control au scos în evidență nereguli la toți cei 23 de agenți economici din județ verificați. Principala deficiență constată este lipsa certificării și omologării din partea Registrului Auto Român (RAR) a pieselor scoase la vînzare. Abaterile au fost constatate atît din partea firmelor care produc piesele dar și a comercianților autohtoni. Multe piese plecă cu probleme direct de la furnizorii care au sediul în alte județe și ca urmare nu pot fi sancționați de inspectorii de control băcăuani. Inspectorii RAR pot însă dispune urmărirea lor în celelalte județe. Piesele auto produse de societățile UAMT Oradea, Electroprecizia Săcele, SC Koyo SA Alexandria, Automecanica SRL Scornicești, Pulsor Mot Pitești nu sînt certificate și omologate deși producătorii au pus pe piață piese auto cu rol în siguranța circulației.
Specialiștii de la Protecția Consumatorului au încheiat 23 de procese verbale de control și au aplicat patru avertismente, celelalte unități finnd amendate. „Valoarea totală a amenzilor este de 33,75 milioane de lei. În timpul controlului s-a mai dispus oprirea temporară de la comercializare a pieselor auto în valoare de 318,88 milioane de lei. Acestea nu aveau traduse etichetele și instrucțiunile de utilizare. De comun acord s-a stabilit un termen de remediere a acestei abateri”, a mai spus Sorin Elisei.
Prientre firmele amendate din județul nostru se numără Arakis Prodcom SRL Bacău, societate ce vindea bujii auto Sinterom, set plăcuțe frînă, disc, produse de SC Fermit SA Rîmnicu Sărat, rotule suspensie Dacia produse de Topoloveni Argeș, set segmenți Dacia import Polonia, fără a avea aplicate timbrele de secretizare RAR și fără documente de atestare a certificării și omologării. Societatea Sofangi Impex SRL nu elibera certificat de garanție pentru piesele auto comercializate. Alte firme sancționate sînt Tracorom Bacău, Elebra Impex SRL Onești și Edison SRL Onești. Pentru aceste abateri patronii din județ au primit amenzi între două și zece milioane de lei. „Eu nu voi contesta în instanță amenda primită, chiar dacă pe foia pe care am primit-o la control eram informat că am acest drept. Am plătit sancțiunea fără comentarii și asta e. Eu iau piesele de la fabrică, dau banii și nu am de unde să știu ce condiții se cer fabricii la livrare. Deci o parte din vină o au și producătorii pieselor respective. Eu îmi asum responsabilitatea pentru problemele care au fost găsite la noi”, ne-a declarat Fănică Bortoș, patronul societății Edison SRl Onești.
Conducerea OJPC Bacău recomandă cumpărătorilor să fie foarte atenți pe ce dau banii pentru a nu își pune în pericol viața în timp ce se deplasează cu mașina. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns