• variația de prețuri la acțiunile SIF Moldova sînt nesemnificative • Sofert dă înapoi • Banca Transilvania a crescut ușor la Bursă • pe piața extrabursieră au apărut acțiunile Scut Bacău
Săptămîna care s-a încheiat s-a dovedit din nou stabilă pentru piețele de capital. Corecția negativă a prețurilor s-a oprit, dar volumele de tranzacționare nu au înregistrat scăderi majore. Deși s-a speculat la un moment dat o cădere bursieră majoră, evoluțiile din ring au infirmat astfel de zvonuri, deoarece apetitul cumpărătorilor nu s-a diminuat încă.
Acțiunile SIF Moldova cresc ușor, Sofert scade încet-încet
Ringul bursier se dovedește în continuare animat, deși prețurile acțiunile au dat în ultima vreme înapoi. Cele mai lichide acțiuni pentru băcăuani sînt tot cele ale Societății de Investiții Financiare Moldova. Prețurile lor se situează în jurul pragului de 3.000 de lei/acțiune, aproximativ triplul valorii nominale. Volumele de acțiuni SIF 2 transferate în Bursă se menține ridicat, semn că fostul FPP II este tot atractiv. Vineri, de exemplu, operațiunile cu acțiuni SIF Moldova au totalizat peste 1,1 milioane acțiuni, iar valoarea totală a tranzacțiilor a trecut de 3,3 miliarde de lei.
Pentru cei interesați de tranzacțiile bursiere, evoluțiile SIF Moldova nu sînt deloc surprinzătoare, chiar dacă Bursa a înregistrat ușoare reculuri în materie de prețuri. Ultimele rapoarte financiare care privesc primele nouă luni ale acestui an arată că gigantul moldovean de investiții ar obține cel mai mare profit brut pe acțiune, adică 546,09 lei. De asemenea, tot SIF Moldova își trece în cont cea mai mare creștere a valorii unitare a activului net față de începutul anului, mai mare în prezent cu 65,81%.
O altă firmă care înregistrează creșteri ale prețurilor la acțiuni este Aerostar Bacău. Firma aeronautică băcăuană a ajuns din nou la 35.000-36.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei. Mai mult, interesul pentru aceste acțiuni a crescut. Unul din motive ar putea fi apropiata majorare de capital social, la care nu pot participa decît acționarii înregistrați ai firmei la data de 1 noiembrie a.c.
Acțiunile Sofert Bacău dau încet-încet înapoi. În ultimele zile de tranzacționare prețurile de tranzacționare au ajuns la 400 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei. Nici aceste evoluții nu sînt surprinzătoare, întrucît combinatul de îngrășăminte are destule probleme în activitate. Rămîne de văzut ce se va întîmpla la Adunarea Generală a Acționarilor de la începutulul lunii noiembrie.
O evoluție pozitivă au avut-o acțiunile Băncii Transilvania. Ecourile scandalului de la sucursala băcăuană s-au atenuat cînd s-a dovedit că soliditatea băncii nu are de suferit. În prezent, acțiunile băncii clujene sînt cotate la 3.350-3.400 de lei/acțiune, la o nominală de 1.000 de lei. Este demn de notata însă că și participația Băncii Europene de Dezvoltare la capitalul social – instituție care a rămas pe poziții în timpul furtunii – a influențat pozitiv evoluția acțiunilor.
Pe piața necotatelor, o evoluție oarecum neașteptată au avut-o acțiunile Robinete Industriale. Acestea au ajuns la 22.400 de lei/acțiune (nominala este de 25.000 de lei), însă firma băcăuană este bine percepută pe piețele de capital.
Pe piața extrabursieră au apărut acțiuni Scut Bacău
Pe piața extrabursieră, o apariție mai puțin obișnuită au constituit-o acțiunile Scut Bacău. Într-o singură zi s-au transferat 575 de acțiuni ale acestei firme, la 25.500 de lei/acțiune. Aceasta înseamnă că societatea îndeplinește condițiile relativ drastice de transparență impuse de RASDAQ. Celelalte firme au prețurile obișnuite la acțiuni: Subex – 2.200 de lei/acțiune, Diana Forest – 19.000 de lei/acțiune.
Menționăm că SIF Moldova a făcut o ofertă publică de achiziție a circa 23.000 de acțiuni Asco Bacău, la 14.500 de lei/acțiune (niminala de 25.000 de lei), care este în desfășurare. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns