Ultimele două săptămîni au adus corecții relative în prețurile de tranzacționare ale acțiunilor, atît în Bursa de Valori, cît și pe piața RASDAQ. Chiar și cele mai bine plasate acțiuni au suportat corecții de preț. Dar scăderile nu au fost atît de mari încît să influențeze decisiv percepția pieței. De altfel, corecția de prețuri era de așteptat, în condițiile în care creșterea a fost relativ bruscă.
Prețurile acțiunilor SIF Moldova s-au stabilizat
Cele mai reprezentative acțiuni ale societăților băcăuane cotate pe piețele de capital, cele ale SIF Moldova, au scăzut ca preț, dar nu atît de mult încît să se vorbească de o cădere majoră. În ultima ședință de Bursă, acțiunile SIF 2 au fost tranzacționate la 2.950-3.100 de lei/acțiune. Nivelurile sînt mai mici decît în zilele de glorie – cînd acțiunile SIF Moldova erau transferate la circa 3.500 de lei/acțiune -, dar nu au scăzut atît de mult încît să se poată vorbi de o cădere drastică. Analiștii pieței de capital sînt de părere că prețurile sînt încă în ceață, dar sînt de părere că mai este loc de creșteri.
Tot în Bursa de Valori, acțiunile Aerostar au înregistrat creșteri mai puțin obișnuite. Societatea aeronautică a fost cotată la aproape 40.000 de lei/acțiune – valoara nominală este de 25.000 de lei, dar prețurile s-au mai redus între timp. Vineri, ultima zi de tranzacționare din săptămîna precedentă, acțiunile Aerostar s-au transferat la 36.000 de lei/acțiune.
O evoluție neclară au avut-o acțiunile Sofert, cotate la categoria a II-a a Bursei. În structura acționariatului combinatului chimic a intervenit o schimbare. InterAgro, acționarul majoritar, a raportat o deținere de circa 71%, în timp ce o altă firmă din holding, Interaction, a raportat o deținere de peste 5%. Mișcările de pachete de acțiuni din cadrul conglomeratului majoritar la Sofert sînt relativ misterioase, dar la începutul lunii noiembrie a fost convocată Adunarea Generală a Acționarilor, cu „chestiuni” arzătoare pe ordinea de zi.
Pe piața necotatelor, acțiunile firmei Robinete Industriale sînt transferate la 19.500-20.000 de lei/acțiune, iar cele ale Rafo și Uton Onești rămîn la prețurile lor obișnuite, adică la circa 8.000 de lei/acțiune, respectiv 17.700 de lei/acțiune.
Diana Forest revine în tranzacții
Pe piața extrabursieră RASDAQ, acțiunile Diana Forest au revenit în tranzacții. Acțiunile firmei băcăuane de prelucrare a lemnului au fost transferate la prețul lor obișnuit, de 19.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei/acțiune. Pe piața extrabursieră se mai transferă acțiuni Asco Bacău, la 32.000 de lei/acțiune, Subex – 2.200 de lei/acțiune (valoare nominală de 1.000 de lei), Rafinăria Dărmănești – cotată la maxim 10.000 de lei/acțiune (nominală de 25.000 de lei). (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns