Directia de Control si Supraveghere de Piata din Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a lansat in dezbatere publica Proiectul de ordin privind conditiile de cantitate neta pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care produc sau comercializeaza piine. „Consideram ca prin stabilirea exacta a parametrilor de cantitate a piinii se vor elimina neregulile din industria de panificatie, avind in vedere raportul intre cantitate si volum” – se arata in referatul la acest ordin, semnat de presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
Ordinul va intra in vigoare la inceputul lunii septembrie – a anuntat Constantin Cerbulescu. Practica de control a ANPC a retinut ca multi producatori variaza gramajul pe bucata, micsorind periodic cantitatea cu 5 – 20 de grame, cu scopul de a-si majora profiturile, or consumatorii nu pot sesiza o astfel de variatie. Ordinul va stabili conditiile de cantitate neta pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care produc sau comercializeaza piine. „Piinea are cantitatea neta de minim 200 de grame – se arata in proiectul de ordin. Cresterea acesteia este permisa numai din 100 in 100 de grame. Face exceptie piinea produsa in cantitate mai mare de 1.000 de grame, care se cintareste la locul de vinzare si se poate vinde portionata. Pentru piinea neambalata, sint acceptate scaderi ale cantitatii nete, datorate pierderii de umiditate in timpul comercializarii (10 g la 300 g, 9 g la 400 – 500 g, 7,5 g la 600 – 700 g si 7 g la peste 1.000 g).”
Presedintele Rompan, Aurel Popescu, declara recent ca initiativa apartine patronatului. „Vrem sa venim in sprijinul consumatorilor, pentru a evita cazurile in care unii producatori vind piine umpluta cu aer – spunea presedintele. Unii zic ca nu scumpesc piinea, mentin preturile, dar micsoreaza gramajul.” De la Bacau, presedintele societatii Pambac, Alin Giurea, a confirmat initiativa, dar a precizat ca pe linga aceasta si Pambac are o propunere. „Noi credem ca piinea nu trebuie sa aiba gramaj mai mic de 300 de grame, iar diferentele sa fie din 50 in 50 de grame. Este, insa, firesc ca parerile sa fie impartite, in aceasta faza. Dupa ce se va forma o majoritate, putem sa ne formam o idee. Noi imbratisam ideea piinii de 300 de grame, daca e piine si nu altceva (specialitate, chifla etc.). Cresterea gramajului din suta in suta este si el corect, pentru ca nu mai poate fi inselat consumatorul cu cresteri mai mici sau pretins mai mici ori ascunse. Realitatea este ca sint producatori care sustin ca fac produse cu gramaje de tot felul, dar in realitate nu este asa. Cine poate sa-si dea seama daca o piine are 300 de grame, 310 sau 315 grame?”. Producatorii de talia Pambac au acuzat in repetate rinduri piata neagra a piinii, puternic concurentiala pentru cei care sint contributori la bugetul consolidat al statului.
Oricum, amenzile pentru producatorii si vinzatorii de piine care nu vor respecta normele Ordinului vor fi de la 500 pina la 2.500 de lei. Analistii spun ca piata fiscalizata a piinii este de aproximativ un miliard de euro anual.
Lasă un răspuns