Simplu și la îndemîna tuturor
Mai mulți cititori de vîrste diferite – și mai tineri, dar și dintre cei care au pe „răboj” destui ani – ne-au scris despre o temă la ordinea zilei, solicitîndu-ne sprijinul în descifrarea „laboratorului verde al naturii”: ce plante din flora spontană pot fi recoltate în această perioadă și în ce afecțiuni pot fi ele folosite? Dăm curs solicitărilor acestora prezentînd efectele miraculoase ale unora dintre „pilulele de sănătate” care așteaptă să fie culese de pe versanții muntoși ai județului nostru:
Mesteacănul (Betula Pendula): este un arbore răspîndit în zona de deal și în cea montană. Se recoltează vara, utilizîndu-se frunzele. Se recomandă, în uzul intern, în cazul edemelor de natură cardiacă și renală, în reumatismul articular, hipertensiunea arterială, în nefritele cronice, hipercolesterolemine, gută, eliminarea toxinelor din corp, în bolile de piele și de ficat. Prepararea: se pregătește o infuzie din 2 – 3 lingurițe la 200 ml apă clocotită; se acoperă și se lasă la răcit pînă ajunge la 40 de grade Celsius, după care se adaugă un vîrf de cuțit de bicarbonat de sodiu, se lasă alte 6 ore după care se strecoară. Lichidul rezultat se bea în două reprize, la interval de 4 ore. Pentru uzul extern se recomandă băile cu frunze.
Murul (Rubus Niticosus, R. Caesius): Este un fruct care crește atît în regiunile de șes, cît și în cele de munte. Se vor recolta doar frunzele tinere, care vor fi folosite astfel: pentru uzul intern – în gastroenterite, colite, ca tonifiant al organelor digestive, în tratarea diareelor, în gingivite și bolile de rinichi. Modul de preparare: se face o infuzie din 2 lingurițe de frunze zdrobite, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită – circa 200 mililitri și se lasă acoperită timp de 10 – 15 minute, după care se strecoară; se vor bea două căni pe zi. In uzul extern se recomandă pentru tratarea gingivitelor și stomatitelor. Se prepară o infuzie din 2 linguri de frunze mărunțite, peste care se toarnă 200 ml cu apă clocotită și se lasă acoperită timp de 15 – 20 de minute, după care se satrecoară; cu preaparatul obținut se clătește bine gura.
Lasă un răspuns