• decizia de reevaluare aparține în exclusivitate agenților economici • reevaluarea trebuie cuprinsă în situațiile financiare aferente anului 2003
Societățile comerciale mai au timp doar pînă la întocmirea situațiilor financiare pe 2003 să își reevalueze imobilizările corporale pe care le au în patrimoniu. Maricel Radu spune că imobilizările corporale sînt construcțiile, utilajele, instalațiile, terenurile, echipamentele tehnologice, aparatele de măsură și control, mijloacele de transport, animalele și plantațiile. Reevaluarea acestora este prevăzută în Hotărîrea Guvernului nr.1.553/2003 privind reevaluarea imobilizărilor corporale și stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe. „Decizia de reevaluare aparține fiecărui agent economic, iar amortizarea și valoarea patrimonială este o problemă importantă din punctul de vedere al costurilor”, afirmă Radu.
Conform acestui act normativ, „societățile comerciale, indiferent de forma de proprietate, regiile autonome, societățile și companiile naționale, institutele de cercetare și celelalte categorii de agenți economici pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale aflate în patrimoniul lor la data de 31 decembrie 2003, astfel încît rezultatul reevaluării să fie cuprins în situațiile financiare ale anului 2003”. Maricel Radu apreciază că această reevaluare se efectuează în vederea determinării valorii juste a acestora, ținînd seama de inflație, utilitatea bunului, starea acestuia și prețul pieței, atunci cînd valoarea contabilă diferă „semnificativ” de valoarea justă.
Pentru efectuarea reevaluării imobilizărilor corporale se va stabili valoarea rămasă, actualizată la data de 31 decembrie 2003, avîndu-se în vedere: valoarea de intrare a imobilizărilor corporale supuse reevaluării, evidențiată în contabilitate; amortizarea calculată pînă la data de 31 decembrie 2003; amortizarea aferentă imobilizărilor corporale pentru care s-au obținut scutiri totale sau pentru o perioadã limitată la calculul amortizării. Mai trebuie luată în calcul rata inflației comunicată de Institutul Național de Statistică pentru intervalul cuprins între: data înregistrării în evidența contabilă a imobilizărilor corporale care nu au fost reevaluate și luna decembrie 2003; sau data ultimei reevaluări înregistrate în evidența contabilă pentru imobilizările corporale care au fost reevaluate și luna decembrie 2003. „Nu sînt supuse reevaluării imobilizările corporale trecute în conservare, precum și cele care au ieșit din patrimoniul agenților economici între data de 1 ianuarie 2004 și data aprobării situațiilor financiare ale anului 2003”, precizează Maricel Radu.
La terminarea acțiunii de reevaluare, rezultatele acesteia trebuie aprobate de către adunarea generală a acționarilor sau asociaților, respectiv de consiliul de administrație, în cazul regiilor autonome, și se reflectă în situațiile financiare încheiate la data de 31 decembrie 2003, potrivit reglementărilor contabile aplicabile. Valorile noi ale imobilizărilor corporale supuse reevaluării devin valori amortizabile în condițiile legislației aplicabile la data reevaluării, respectiv la data de 31 decembrie 2003. Purtătorul de cuvînt mai spune că aceste prevederi se pot aplica și pentru imobilizările corporale deținute de către persoanele fizice autorizate și asociațiile fără personalitate juridică, ce desfășoară activități în scopul realizării de venituri și care, potrivit legii, conduc evidența în partidă simplă.
Maricel Radu declară că, începînd cu data de 1 ianuarie 2004, valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe este de 15 milioane de lei. Valoarea neamortizată a mijloacelor fixe cu valoarea de intrare cuprinsă între 8-15 milioane de lei, existente în patrimoniul agenților economici la data intrării în vigoare a prezentei hotărîri, se va recupera conform prevederilor legale în vigoare. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns